Kritika

Gyerekfilm? – Utazás a Föld középpontja felé

Kalandfilm rajongóként bizony már sokszor láttam Jules Verne klasszikusát különböző feldolgozásokban. Akik azt gondolják, hogy egy újabb adaptációval van most is dolguk, meg fognak lepõdni, ennek a sztorinak ugyanis csak nyomokban van köze az eredetihez – amit helyette kapunk, színes, szagos hullámvasút. 

A kizárólag a Corvin mozi Kabos termében, 3D Dolby technológiával megtekinthetõ kalandfilm ugyanis Verne regényét csak ihletként használja, sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél inkább kiaknázza a harmadik dimenzióban rejlő lehetőségeket. Azt hiszem, elmondható, hogy igazán eredményes ezen a téren – ez azonban nem helyettesít olyan apróságokat, mint történet vagy alakítás.

A sztori szerint Trevor (Brendon Fraser), a lemeztektonika professzora épp akkor bukkan eltűnt öccse nyomára, amikor annak fia, Sean (Josh Hutcherson) látogatóba érkezik hozzá. A két legény Izlandnak veszi az irányt, ahol egy csinos hegyivezető (Anita Briem) segítségével rábukkannak a Föld középpontja felé vezetõ kürtőre. Hamarosan rájönnek, hogy Sean apja Verne híres regényét igaznak vélve indult bolygónk belső világának kutatására – amely aztán valóságosabbnak bizonyult, mint azt valaha is gondolták volna.

Sajnos ez a kis történet elég harmatos, különösen, ha Vernéével vetjük össze, ami azonban még ennél is aggasztóbb, hogy a lassan csordogáló eseményeket időről-időre megszakítja egy geológia óra – itt kezdtem el gyanakodni, hogy a film célközönsége a 12 évesek köre, hiszen csak nekik lehet ilyen szájbarágósan előadni a különbözõ kőzetek tulajdonságait. Persze, ha elfogadjuk eme hipotézist, akkor máris átértékelődik az alkotás, és remek kis gyerekfilmmé avanzsálódik, ami percről percre egy-egy látványos mikrokalanddal szórakoztat – csillevasút, dinotámadás, vízicsúszda, minden amitől az öcsém odáig lenne. Ami viszont a felnőtteket illeti… nos hát félek, hogy ezzel nem lehet kielégíteni egy 13 évesnél idősebb mozilátogató igényeit. Kidolgozatlan karakterek, harmatos alakítások – alig egy hónappal a Múmia 3 bemutatója után tudjuk, hogy Brendan Frasernek ment már jobban a kalandosdi.

A 3D persze nagyon izgis, ezt talán a nálam kevésbé gyermeklelkűek is elismerik, de az Utazás a Föld középpontja felé csak egy technikai bemutató, az igazi filmekre még várnunk kell.

Utazás a Föld középpontja felé (Journey to the Center of the Earth)
színes feliratos amerikai kalandfilm, 92 perc, 2008

rendezõ: Eric Brevig
író: Jules Verne
forgatókönyvíró: Mark Levin, Jennifer Flackett
zeneszerzõ: Andrew Lockington
operatõr: Chuck Shuman
producer: Beau Flynn, Cary Granat
vágó: Steven Rosenblum, Paul Martin Smith, Dirk Westervelt

szereplõk:
Brendan Fraser (Trevor)
Josh Hutcherson (Sean)
Anita Briem (Hannah)
Giancarlo Caltabiano
Garth Gilker
Frank Fontaine
Seth Meyers

IMDb
www.journey3dmovie.com

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés