Kritika

Gyerekjátékok – Sötét elmék

A young adult történetek reneszánszában a különleges képességű gyerekek szinte közhelyes témának számítanak – éppen emiatt csak nagyon erős sztorival lehetett volna a Sötét elmékből (The Darkest Minds) több mint egy újabb Beavatott vagy Útvesztő-film. Különleges képességek, romantika, sok-sok ellenség –Jennifer Yuh Nelson közhelyekből építkezve egy még éppen nézhető, de totálisan kiszámítható adaptációt készített.

Nehéz elválasztani az alapanyagot és a belőle készült adaptációt. Bár nem olvastam, félő, hogy a film legnagyobb hiányosságai Alexandra Bracken azonos című – természetesen egy trilógia első részét adó – regényéből származnak. A történet szerint szörnyű betegség tizedeli a gyerekeket (vesd össze: Kiéhezettek), akik ennek mentén különleges képességekre (A végzet ereklyéi – Csontváros, Lenyűgöző teremtmények, A negyedik) tesznek szert. Megszilárdul egy új világrend (Az emlékek őre). A gyerekeket képességeik mentén csoportokra osztják (A beavatott), Ruby (a Minden, mindenből ismerős Amandla Stenberg) különösen veszélyes, narancs, aki képes manipulálni környezetét. Amikor sikerül megszöknie a táborból, ahol a gyerekeket megfigyelik (Az útvesztő), hozzácsapódik a telekinetikus Liamhez (Harris Dickinson), az elektromosságot manipuláló Suzuméhoz (Miya Cech) és a szimplán zseni, Dagihoz (Skylan Brooks). A csapat elindul megkeresni az ígéret földjét (Az útvesztő: Tűzpróba), ott azonban közel sem azt találják, amiben reménykedtek. A Ruby és Liam között szövődő szerelmet egy másik narancs (Mark O’Brien) megjelenése (Alkonyat-saga, Az éhezők viadala-sorozat, A burokveszélyezteti. 

Hát, a fentiekből, azt hiszem, a napnál is világosabban látszik, hogy a Sötét elmék egy fikarcnyi eredeti ötletet nem tartalmaz – és innen kezdve a létjogosultsága is erősen megkérdőjelezhető. De ha már egyszer elkészült, lássuk, mennyire használható. A Chad Hodge forgatókönyvéből dolgozó, a Kung Fu Panda második és harmadik részével ismertté váló

Jennifer Yuh Nelson filmje pont annyira vállalható, mint a történet, amivel dolgozott.

Tele van logikátlan helyzetekkel – vajon miért van az, hogy az egyetlen szereplő, aki lefegyverezhetné a főgonoszt, csak tátja a száját, amikor a szeretteit bántják? –, felesleges és felépítetlen karakterekkel – mi szerepe is van a Gwendoline Christie alakította Lady Jane-nek? – és együgyűen ábrázolt viszonyokkal, de valljuk be, ez se sokkal rosszabb, mint a fenti young adult-filmek többsége. Az alkotók bizonyos területeken még felül is múlják elődeiket: a jófiúk csapatát szépen felépítették, szerethetőek a hőseink – kár, hogy az ellenoldalon állók megrajzolásához már csak sablonokat használtak.

Sablonok, sablonok. És slendriánul összerakott világábrázolás. Az új világrend mögött álló áruló motivációi elférnek egy képeslap kétsorosában, az általa mozgatott katonai erők pedig csöppet sem mérhetők a világuralomhoz, amire tör. A probléma, amit a film ábrázol, állítólag világ (de legalábbis Amerika) méretű, a vásznon látottak azonban olyanok,

mintha csak gyerekek játszanának bújócskát és fogócskát:

a saját univerzumukban súlyosak csak a tetteik, a felnőttek megjelenése talán éppen emiatt hat kissé idegennek is. Ugyanez igaz a film látványvilágára is: nem mozgósít nagy erőket, nem törekszik monumentalitásra, pedig ezt a témát pont ezzel lehetne fajsúlyosabbá tenni.

Alexandra Bracken három könyvet és három további novellát szentelt univerzumának – az elvarratlan szálak számát tekintve szemlátomást a film alkotói is szeretnének legalább ennyi fejezettel előállni. Csodálkoznék, ha a nézők visszaigazolnák törekvéseiket, és jegyvásárlásaikkal arra szavaznának, szeretnének többet látni a Sötét elmékből.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com