Kritika

Gyilkos pacifisták, egybesüljetek! – Kedves Wendy!

071118kedveswendy_dvd.jpgVan egy kis amerikai város. Legyen inkább falu, bár az amerikaiak azt is városnak szokták hívni, ami igazából tanya se. A nevesincs helyen Arizona és a halál között él Dick, aki a Fõ téren lakik, s akinek anyja nincs, de apja se nagyon. Aztán Steve-vel megalakítják a helyi fegyveres pacifista klubot. Majd belehalnak a gyönyörûségbe.

A film

 

Steve pedig nem más, mint Dick kollégája a supermarketben(!). Már kezd úgy kinézni a dolog, hogy normális életet is lehet itt élni: Dick üzletvezetõ-helyettes lesz, Steve pedig kocsit vesz saját vállalkozása elindításához. A fegyver azonban megbolondítja õket, és elhiteti velük, hogy ettõl lesznek igazán magabiztosak. El is határozzák, hogy összeszedik a helyi lúzereket, hogy valamiféle holt költõk társasága szerû, fegyveres szektát hozzanak létre. Csak pacifikus célokkal. Lõni csak céltáblára jeligével. A hatok társasága, a dendik nem csak maguk szórakoztatására teszi ezt, hanem a közjóért is. Legnagyobb tervük átkísérni a paranoiás Clarabelle-t az utca túloldalára. A dolgok viszont kicsit balul sülnek el.

Aki szerette a Dogville-t és/vagy a Manderlay-t, szeretni fogja Wendy-t is. Két okból. Lars von Trier forgatókönyve ismét feladatja velünk filmes konvencióinkat, nem hagyja annyiban, hogy ez vagy az nem reális, hanem ledugja a torkunkon, hogy akkor csak gondold el, hogy… S ha az ember elengedi a gyeplõt, messzire juthat a kérdéseivel. Másrészt pedig azért, mert a film befejezõ jelenete olyan, mint egy lassított felvétel. Megállítja a homokórát, s csak úgy szemenként adagolja az idõt. Valóban nem könnyû röhögés nélkül kibírni, ahogy a nagymamát 6 fegyveres õr kíséri át a tér egyik végébõl a másikba. Hiszen csak egy doboz kávéról van szó! Ha jól meggondolom, utoljára a L’art pour l’art tett ilyet cekkeres Mari nénivel. A film, úgy tûnik, egyetlen tollvonással rombolja le a felépített mítoszt. Most már csak az a kérdés maradt, hogy a filmben volt-e mítosz, amely lerombolandó, vagy csak a bolondját járatták velünk 1,5 órán át?

A DVD

A film után néhány TV-spotot nézhetünk meg, valamint a mozitrailer is megtalálható a lemezen. Végignézve az összeset, mind egy kicsit más. Illetve dehogy kicsit, nagyon. Mintha más film lenne mindegyik. Az „Így készült”-nek csúfolt 5:30 perc ugyan nem mutatja meg, hogy készült a film, de minden kommentárt nélkülözõ jelenetei pár kulisszát megmutatnak, ahogy az interjúk között is akadunk demagóg és egyedi gondolatokra egyaránt.
 
 
Kedves Wendy! (Dear Wendy)
színes feliratos dán-francia-német-angol filmdráma, 105 perc, 2005
 
rendezõ: Thomas Vinterberg
forgatókönyvíró: Lars von Trier
operatõr: Anthony Dod Mantle
jelmeztervezõ: Annie Périer
zene: Benjamin Wallfisch
 
szereplõk:
Jamie Bell (Dick Dandelion)
Novella Nelson (Clarabelle)
Bill Pullman (Krugsby)
Michael Angarano (Freddie)
Danso Gordon (Sebastian)
Chris Owen (Huey)
 
IMDb-átlag: 6,6
 
DVD:
Hang: 5.1
Szinkronok: magyar, angol
Feliratok: magyar, angol
Kép: 1.66:1

 

 

 

 

 

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés