Kritika

Gyilkos pacifisták, egybesüljetek! – Kedves Wendy!

071118kedveswendy_dvd.jpgVan egy kis amerikai város. Legyen inkább falu, bár az amerikaiak azt is városnak szokták hívni, ami igazából tanya se. A nevesincs helyen Arizona és a halál között él Dick, aki a Fõ téren lakik, s akinek anyja nincs, de apja se nagyon. Aztán Steve-vel megalakítják a helyi fegyveres pacifista klubot. Majd belehalnak a gyönyörûségbe.

A film

 

Steve pedig nem más, mint Dick kollégája a supermarketben(!). Már kezd úgy kinézni a dolog, hogy normális életet is lehet itt élni: Dick üzletvezetõ-helyettes lesz, Steve pedig kocsit vesz saját vállalkozása elindításához. A fegyver azonban megbolondítja õket, és elhiteti velük, hogy ettõl lesznek igazán magabiztosak. El is határozzák, hogy összeszedik a helyi lúzereket, hogy valamiféle holt költõk társasága szerû, fegyveres szektát hozzanak létre. Csak pacifikus célokkal. Lõni csak céltáblára jeligével. A hatok társasága, a dendik nem csak maguk szórakoztatására teszi ezt, hanem a közjóért is. Legnagyobb tervük átkísérni a paranoiás Clarabelle-t az utca túloldalára. A dolgok viszont kicsit balul sülnek el.

Aki szerette a Dogville-t és/vagy a Manderlay-t, szeretni fogja Wendy-t is. Két okból. Lars von Trier forgatókönyve ismét feladatja velünk filmes konvencióinkat, nem hagyja annyiban, hogy ez vagy az nem reális, hanem ledugja a torkunkon, hogy akkor csak gondold el, hogy… S ha az ember elengedi a gyeplõt, messzire juthat a kérdéseivel. Másrészt pedig azért, mert a film befejezõ jelenete olyan, mint egy lassított felvétel. Megállítja a homokórát, s csak úgy szemenként adagolja az idõt. Valóban nem könnyû röhögés nélkül kibírni, ahogy a nagymamát 6 fegyveres õr kíséri át a tér egyik végébõl a másikba. Hiszen csak egy doboz kávéról van szó! Ha jól meggondolom, utoljára a L’art pour l’art tett ilyet cekkeres Mari nénivel. A film, úgy tûnik, egyetlen tollvonással rombolja le a felépített mítoszt. Most már csak az a kérdés maradt, hogy a filmben volt-e mítosz, amely lerombolandó, vagy csak a bolondját járatták velünk 1,5 órán át?

A DVD

A film után néhány TV-spotot nézhetünk meg, valamint a mozitrailer is megtalálható a lemezen. Végignézve az összeset, mind egy kicsit más. Illetve dehogy kicsit, nagyon. Mintha más film lenne mindegyik. Az „Így készült”-nek csúfolt 5:30 perc ugyan nem mutatja meg, hogy készült a film, de minden kommentárt nélkülözõ jelenetei pár kulisszát megmutatnak, ahogy az interjúk között is akadunk demagóg és egyedi gondolatokra egyaránt.
 
 
Kedves Wendy! (Dear Wendy)
színes feliratos dán-francia-német-angol filmdráma, 105 perc, 2005
 
rendezõ: Thomas Vinterberg
forgatókönyvíró: Lars von Trier
operatõr: Anthony Dod Mantle
jelmeztervezõ: Annie Périer
zene: Benjamin Wallfisch
 
szereplõk:
Jamie Bell (Dick Dandelion)
Novella Nelson (Clarabelle)
Bill Pullman (Krugsby)
Michael Angarano (Freddie)
Danso Gordon (Sebastian)
Chris Owen (Huey)
 
IMDb-átlag: 6,6
 
DVD:
Hang: 5.1
Szinkronok: magyar, angol
Feliratok: magyar, angol
Kép: 1.66:1

 

 

 

 

 

 

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya