Kritika

Gyilkos vakáció – Vérturisták

sight1A britek mindig is erősek voltak a fekete humor terén, Ben Wheatley rendező pedig immár másodszor bizonyítja ezt, a 2011-es Kill List után újfent a legsötétebb (szó szerint) gyilkos tréfákkal pakolva tele második nagyjátékfilmjét, a Vérturistákat.

Az alapszituáció akár egy Mike Leigh filmbe is beleillene: Tina (Alice Lowe) konzervatív, kissé zsarnoki szemléletű anyjával él a kispolgári angol elővárosi világ legkispolgáribb fészkében. Szerelme, a mama által nem igen kedvelt különc, favágó-szakállas Chris (Steve Oram) oldalán békés közös kirándulásra indulnak vidékre. A közös vakáció azonban a legkevésbé sem lesz békés, hiszen Chris sorra kezdi gyilkolni a neki nem szimpatikus illetőket, akikkel útjuk során összeakadnak. Tina pedig hamarosan azon kapja magát, hogy örömmel segédkezik párja „hobbijában”.

Wheatley ügyesen keveri a kártyákat, aminek eredménye egy groteszk, abszurd szituációkkal átszőtt komédia, jellegzetesen angol stílusbantele önmagukból kifordított, morbid szituációkkal. A Bonnie és Clyde-történet sokadik átírása, sőt paródiája tulajdonképpen azért lesz vicces, mert hősei látszólag a legtávolabb állnak a társadalom ellen lázadó gyilkos szerelmespár megszokott imázsától. A kötött pulcsis, halk szavú Chris és a naiv, „anyuka kislánya” Tina azok a nyárspolgárok, akikhez bárki szívesen fordulna egy kölcsönkérendő fűnyíróért vagy egy csésze teáért.

sight2A cselekmény esetenként abba a hibába esik, hogy repetetív és emiatt kissé unalmas lesz, a sokadik gyilkosság már nem igazán érdekel minket úgy, mint az első néhány. A szüzsé „road movie”-szerűen, epizódokra épülve halad előre, majd a frappáns végkifejlettel egyszer csak megszakad. A Vérturistákban nem is annyira a történések, inkább az apró gegek, motívumok, amik számítanak. A két főszerepet alakító színész (egyben a forgatókönyv társszerzői) könnyedséggel és meggyőzően hozza a figurákat, ennél többet nem igazán kívánhatunk tőlük.

A rendezés átlagos, és maga a film is inkább a középszer és a jó kategória közé esik, mintsem a remekművek tartományába. Mindettől eltekintve szórakoztató őrület, a fekete humor és a véres tréfák kedvelőinek pedig különösen jó szórakozás unalmas percekre.

Vérturisták (Sightseers) 7pont
színes brit vígjáték, 88 perc, 2012

rendező: Ben Wheatley
forgatókönyvíró: Amy Jump, Alice Lowe, Steve Oram
operatőr: Laurie Rose
zene: Jim Williams
producer: Claire Jones, Andrew Stark
látványtervező: Jane Levick
vágó: Robin Hill, Amy Jump, Ben Wheatley

szereplő(k):
Alice Lowe (Tina)
Steve Oram (Chris)
Eileen Davis (Carol)
Richard Glover (Martin)
Monica Dolan (Janice)
Jonathan Aris (Ian)
Richard Lumsden (Rumbler)
Rachel Austin (menyasszony)

IMDb

Forgalmazó: Cirko Film
Premier: 2013. január 31.

Rudolf Dániel

Nem is tudom mikorra vezethető vissza a film iránti érdeklődésem (értsd szenvedélyes rajongásom), talán valamikor ovis koromban történt először, hogy éles kritikusi szemmel elemeztem a Gumimacik aktuális epizódjait. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. Jelenleg az ELTE bölcsészkarán tanulok filmtudomány mesterképzésen, korábban kommunikáció szakon végeztem a Kodolányi főiskolán, és időközben diákzsűriztem is pár filmfesztiválon.

Filmek: Elsősorban a filmtörténet és a klasszikusok érdekelnek, ezen belül bármi, Bergmantól a B-noirokig. „Emberi gyengeségemnek” a klasszikus Star Trek sorozat iránti rajongásomat tartom.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!