Kritika

Tévedések végjátéka – Gyógyegér vacsorára

Már Austin Powers debilsége is a nézhetetlenség határát pedzegette, a Gyógyegér vacsorára lúzer főhőse azonban végképp minden biztosítékot kiver. Gratulálhatunk Jay Roachnek, ugyanis évek kemény munkájával megteremtette azt a komikus figurát, akinek képtelenség (szívből) szurkolni.

Egy nagyvállalat vezetőinek etikátlan szórakozása az ún. dilisek vacsorája. Minden elit vendégnek be kell gyűjtenie a nagyvilágból egy hóbortos ismeretlent, akik majd az este folyamán akaratlanul is egyeztetik hülyeségük mérőfokát. A karrierjét mindeddig ügyesen építgető Tim (Paul Rudd) meg is találja a maga sültbolondját, az adóellenőr-preparátor (Steve Carell) ökörsége azonban idő előtt akcióba lép, felborítva ezzel a vacsora erkölcsi kérdésein töprengő Tim magánéletét.

A Gyógyegér vacsorára a teljesen felesleges remakek mintapéldánya, abból a szempontból is, hogy már a francia Dilisek vacsorája sem volt egy eget rengető műalkotás. Mindenesetre Francois Veber rendezőnek anno sikerült a kisembereket a felső tízezertől elválasztó határvonalról némi lélekkel megtöltött kritikát is megfogalmazni. Jay Roach ugyanerre képtelen volt, de az alapmű tévéfilmes jellegén sem tudott javítani.

Érdemes elmerengeni azon, hogy egy 80 perces francia vígjátékból miként is lesz közel két órás amerikai remake. Míg a forrásmű jórészt egyetlen lakásban játszódott, s hősei sosem jutottak el a címadó vacsorára, addig Jay Roach nemcsak levezényli az etikátlan rendezvényt, hanem előtte még házasságpróbáló kalandtúrát is szervez furcsa párosának. Kiemelt jelentőséget kap egy valamikori nimfomán szerető és egy állatias énjét megörökítő festőművész is. Ez a körítés azonban egyszerre bárdolatlan és felesleges, hiszen dilis főhősének elviselhetetlensége már alapszinten aláássa a teljes produkciót. Meglepetésre még Steve Carell sem képes megkedveltetni ezt az ellenszenves figurát, aki nem egyszerűen buta, szerencsétlen, lúzer vagy gyökér, hanem egyszerűen nem emberi lény. S itt most nem a földönkívüliekre kell gondolni…

A Gyógyegér vacsorára ékes példája annak, hogy a felhőtlen szórakoztatáshoz nem elég tehetséges komikusokat – Zach Galifianakis is felbukkan egy agykontrollra specializálódó adóellenőr szerepében – összehozni, a sikerhez feszes forgatókönyv és élettel teli szereplők is szükségeltetnek. Jelen film esetében a teljes stábot kötelesség szapulni a bábkészítők kivételével, akik igazán bájos „egérvilággal” üdítik fel a poénokon megfáradt nagyérdeműt.

Gyógyegér vacsorára (Dinner for Schmucks)

színes, amerikai vígjáték, 2010

rendező: Jay Roach
forgatókönyvíró: Andy Borowitz, David Guion, Michael Handelman, Francis Veber
operatőr: Jim Denault
producer: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jay Roach
vágó: Alan Baumgarten

szereplő(k):
Steve Carell (Barry)
Paul Rudd (Tim Wagner)
Stephanie Szostak (Julie)
Jemaine Clement (Kieran Vollard)
Zach Galifianakis (Therman)
Ron Livingston (Caldwell)

Imdb-átlag: 6,1.

http://www.dinnerforschmucks.com/

A dvd-t forgalmazza a Paramount.

Megjelenés: 2011. 01. 20.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, szlovén, szlovák, szerb, román, portugál, litván, lett, lengyel, izlandi, horvát, héber, görög, észt, cseh, bolgár, arab, angol.

Extrák: A világ legnagyobb idiótái. Bugyutaságok. Kimaradt jelenetek.

Kiss Tamás

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..