Kritika

Gyógyír – Szerelemre hangszerelve

Az idei nyár legbájosabb filmjét egyértelműen John Carney tette le az asztalra. A Szerelemre hangszerelve azonban sokkal több, mint remek randifilm: egy pompás zenés vígjáték, melynek slágerei kitörölhetetlen nyomot hagynak az emberben.

Az ír John Carney 2006-ban hatalmasat robbant az Egyszerrel: a film nemcsak a Sundance Fesztivál fődíját és a legjobb betétdalért járó Oscar-díjat zsebelte be, de rögtön kultfilmmé is avanzsált. Nem csoda, hogy a rendezőt végül megtalálta Hollywood is, és rábeszélte, hogy készítse el az Egyszer amerikaiaknak is emészthető változatát. Félreértés ne essék, a Szerelemre hangszerelve legkevésbé sem az Egyszer remake-je, mégis számos rokonságot mutat vele. A rendkívül idegesítő magyar címadás erősen félreviszi a dolgot, akik egy szirupos amerikai romkomra számítanak, elképzelhető, hogy csalódottan fognak a moziból távozni.  Egyrészt Carney nem hazudtolja meg önmagát, és igencsak a racionalitás talaján tartja sztoriját, másrészt ez a film – ahogy azt az eredeti címe, a Begin Again is sugallja – sokkal kevésbé a szerelemről, mintsem hősei útkereséséről szól.

Dan (Mark Ruffalo) jobb napokat látott producer, akinek mind szakmai, mind magánélete romokban hever. Alkoholgőzös életéből egy dal szakítja ki, amit Greta (a szépen éneklő, de cikisen gitározó Keira Knightley), a megtört szívű dalszerző énekel egy kocsmában. Dan rögtön meglátja a lehetőséget a nagy visszatérésre, és némi rábeszélés után a két fásult zenész új lemezbe – és észrevétlenül új életbe kezd. A munkálatok során hőseink összebarátkoznak, és szép lassan nemcsak magukkal és egymással, de korábbi életükkel is számot vetnek, hogy aztán szépen új mederbe tereljék a dolgokat.

Mindannak ellenére, hogy nem lehet nem imádni a Szerelemre hangszerelvét – és ebben elévülhetetlen érdeme van a zseniális zenét jegyző Gregg Alexandernek –, mégsem teljesen kerek a kép.

A legnagyobb hiányosságokat a romantikus szálak mutatják, a forgatókönyvért is felelős Carney nem túl következetesen keveri a lapokat:

bedobja a filmtörténet legromatikusabb randiját, ezért jár a respekt, de közben Knightley és Ruffalo között alig-alig működik a kémia, ráadásul a Miriammal (Catherine Keener), Dan feleségével és a Dave-vel (Adam Levine), Greta exével felépített szálak is elnagyoltak. A színészekre nem lehet panasz, azt kell mondjam, hogy még a filmvásznon most debütáló Maroon 5-os Adam Levine is tisztességesen hozza a szintet. Mark Ruffalo, most is, mint mindig remekel – érdekes, hogy a színész az utóbbi időben már másodszor választ problémást karaktert, a Vágyak szerelmeseiben szexfüggőt alakított nem kevésbé zseniálisan.

Minden kisebb-nagyobb hiányossága ellenére a Szerelmre hangszerelve remek film, amiben a zene nemcsak hőseinek, de a nézőnek is garantáltan gyógyírt jelent minden bajára.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..