Kritika

Gyógyír – Szerelemre hangszerelve

Az idei nyár legbájosabb filmjét egyértelműen John Carney tette le az asztalra. A Szerelemre hangszerelve azonban sokkal több, mint remek randifilm: egy pompás zenés vígjáték, melynek slágerei kitörölhetetlen nyomot hagynak az emberben.

Az ír John Carney 2006-ban hatalmasat robbant az Egyszerrel: a film nemcsak a Sundance Fesztivál fődíját és a legjobb betétdalért járó Oscar-díjat zsebelte be, de rögtön kultfilmmé is avanzsált. Nem csoda, hogy a rendezőt végül megtalálta Hollywood is, és rábeszélte, hogy készítse el az Egyszer amerikaiaknak is emészthető változatát. Félreértés ne essék, a Szerelemre hangszerelve legkevésbé sem az Egyszer remake-je, mégis számos rokonságot mutat vele. A rendkívül idegesítő magyar címadás erősen félreviszi a dolgot, akik egy szirupos amerikai romkomra számítanak, elképzelhető, hogy csalódottan fognak a moziból távozni.  Egyrészt Carney nem hazudtolja meg önmagát, és igencsak a racionalitás talaján tartja sztoriját, másrészt ez a film – ahogy azt az eredeti címe, a Begin Again is sugallja – sokkal kevésbé a szerelemről, mintsem hősei útkereséséről szól.

Dan (Mark Ruffalo) jobb napokat látott producer, akinek mind szakmai, mind magánélete romokban hever. Alkoholgőzös életéből egy dal szakítja ki, amit Greta (a szépen éneklő, de cikisen gitározó Keira Knightley), a megtört szívű dalszerző énekel egy kocsmában. Dan rögtön meglátja a lehetőséget a nagy visszatérésre, és némi rábeszélés után a két fásult zenész új lemezbe – és észrevétlenül új életbe kezd. A munkálatok során hőseink összebarátkoznak, és szép lassan nemcsak magukkal és egymással, de korábbi életükkel is számot vetnek, hogy aztán szépen új mederbe tereljék a dolgokat.

Mindannak ellenére, hogy nem lehet nem imádni a Szerelemre hangszerelvét – és ebben elévülhetetlen érdeme van a zseniális zenét jegyző Gregg Alexandernek –, mégsem teljesen kerek a kép.

A legnagyobb hiányosságokat a romantikus szálak mutatják, a forgatókönyvért is felelős Carney nem túl következetesen keveri a lapokat:

bedobja a filmtörténet legromatikusabb randiját, ezért jár a respekt, de közben Knightley és Ruffalo között alig-alig működik a kémia, ráadásul a Miriammal (Catherine Keener), Dan feleségével és a Dave-vel (Adam Levine), Greta exével felépített szálak is elnagyoltak. A színészekre nem lehet panasz, azt kell mondjam, hogy még a filmvásznon most debütáló Maroon 5-os Adam Levine is tisztességesen hozza a szintet. Mark Ruffalo, most is, mint mindig remekel – érdekes, hogy a színész az utóbbi időben már másodszor választ problémást karaktert, a Vágyak szerelmeseiben szexfüggőt alakított nem kevésbé zseniálisan.

Minden kisebb-nagyobb hiányossága ellenére a Szerelmre hangszerelve remek film, amiben a zene nemcsak hőseinek, de a nézőnek is garantáltan gyógyírt jelent minden bajára.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!