Kritika

Gyurmafigurák kalandja gyerekeknek – Shaun, a bárány

shaun a barany Kedves, aranyos és önmagához hűen igazi mese-mese a Shaun, a bárány filmváltozata. Ennél fogva azonban tényleg csak egy bizonyos korosztály számára élvezhető, ez pedig leginkább a 3-10 évesek köre. Noha egy-két poén kifejezetten a felnőtteknek szól, a bárányos nagyvárosi kaland egy technikailag figyelemreméltó, mégis kicsit (túl) egyszerű alkotásra sikerült. Aki szereti Shaunt, annak irány a mozi, aki nem, az viszont keressen magának másik filmet!

Valójában, aki a sorozatból ismeri Shaun bárány és barátai történeteit, és akinek a farmon élő állatsereg eddig is jó szórakozást nyújtott, annak öröm lesz végignéznie az egész estés filmet is, mert azt kapja, amit vár. Ezt a mesét még nem „rontotta el” semmilyen szinten a kor. Nincsen benne erőszak, erotika, káromkodás vagy bármi, lassan a filmek sajnos nagy részére rámondható hasonló negatívum. Ez egy végtelenül bájos, ízig-vérig mese, ráadásul a készítők még ahhoz is tartották magukat, hogy a sorozathoz hasonlóan itt sem beszélnek a szereplők.

Shaun, a farmon élő kis bárány egyszer csak ráun a mindennapok monotonitására, és elhatározza, hogy egy napot szórakozással fognak tölteni fajtársaival. A bárányok önfeledt bulizása közben azonban véletlenül eljuttatják alvó gazdájukat a forgalmas és veszélyes városba. Hogy megmentsék őt, felkerekednek és megpróbálnak eligazodni az ismeretlen terepen. Helyzetüket nehezíti, hogy gazdájukat agyrázkódás érte, így nem emlékszik arra, ki is ő valójában. Ráadásul egy gonosz sintér is vadászik rájuk, amely növeli a kalandos jelenetek számát. Végül persze jó meséhez méltóan minden a helyére kerül, és visszajutnak mindannyian a farmra, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak.

shaun film

Fontos kiemelni, hogy a gyurmaanimáció egyik újabb értékes darabját láthatjuk. Még mindig rácsodálkozunk, milyen precizitás és kreativitás kell egy-egy figura, helyszín vagy eseménysor megvalósításához. A szereplők ugyanolyan édesek, mint a sorozatban, és itt is el-eljátszanak a készítők az anyag formázhatóságával. Bámulatosan aprólékos szobabelsők, üzletek és kisebb tárgyak sokasága bizonyítja, hogy még mindig van ötlet az animáció ezen ágában is. Nem mellesleg meglepően üdítő a szemnek, hogy végre nem a számítógépes figurákat kell a számítógépes tájakon számítógépes mozdulatsorokat elvégezve nézni. Olyan, mintha megint gyermekek lehetnénk, és ez még ha csak 85 percre is, de különleges érzés.

Más kérdés, hogy minden pozitívuma egyben a film negatívuma is lehet valakinek. Aki a sok izgalomhoz, meglepő fordulatokhoz és a poéntömegek áradatához szokott, annak ez a film kétség kívül túl lassú és bárgyú lesz. A Shaun, a bárány nem biztos, hogy mindenkit leköt erre a másfél órára, annak ellenére, hogy finoman el van benne ejtve egy-két bravúros szórakoztató elem az idősebb korosztálynak is. A filmes és zenei utalások, a képi világgal való játék és a gazda elaltatási módszere mind-mind kiemelkedően ötletesek. Tehát, ha a gyermekünk él-hal Shaunért, akkor azért mi sem fogjuk felesleges időpocsékolásnak érezni a művet. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ez a film tényleg (csak) egy kedves mese. Senki ne várjon többet, de kérdem én: kell-e ennél több egyáltalán?

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya