Kritika

Ha belőlem kettő lenne – +1

plus_one_3Szeretnél klónt? No és ő szeretne téged? Bátor felvetés egy jelentéktelen filmtől: a +1 erősen logikahiányos, de azért nem buta. Kábé mint a célközönség.

A film

Ha belőlem kettő lenne, az csudarossz lenne, mert belőlem egy van, ami jó, és ha belőlem kettő lenne, akkor belőlem nem egy lenne. Ennyi a film összes logikája. Szerencsére ennyi a film összes hátránya is, tehát a fanyalgást letudtuk.

Mert a +1 meglepően izgalmas. Annak dacára, hogy értelmesen nem indokolja, megragadja mégis az egzisztenciális félelem mélységeit és remekül eljátszik velük.

A sztorit majdnem a lehető legelegánsabban alapozták meg: minden áramszünetben kettő lesz az emberekből, semmi magyarázat. (Azért egy gyönge speciális effektusokkal megdobott meteort beillesztettek; nem kellett volna.) Sokat segít a történeten a cselekmény, hely és idő klasszicista egysége is. S mivel az a cselekmény, hely és idő egy vadabb fajta buli, hát az is segít, hogy nem az önmérséklet erénye diadalmaskodik majd benne.

plus_one_1

A partiba négy-öt olyan szereplő fonódik be, akinek arca is van. Köztük egy válságban lévő pár, mert az muszáj. A többiek egységsugarú partiállatok. Annál csodálatosabb, milyen hirtelen emberré válnak a humán díszletek is, amikor beüt a mennykő. A +1 nem hajlandó filozofálni – talán nem bírná a célközönség –, de nyoma sincs benne annak a sablonos ostobaságnak, ami annyi hasonló filmben vezérli a karaktereket. Nem menekülnek a veszély szájába, nincs kötelező bizalmi válság a jóbarátok között – atyaég, azt hogy szoktam utálni –, s ha maga a film nem is gondolkodik, de legalább a szereplői hajlandóak rá, legalább valamelyest! A +1, bár rettenetesen kerüli az agymunkának még látszatát is, komolyan veszi magát az emberi viselkedés ábrázolásában.

Ebből aztán horror következik. Nem azért, mert az egzisztenciális félelemre adott válasz ebben a filmben az erőszak. Hanem mert a félelem annyira átélhető. Mi lesz, ha a klónok találkoznak? Melyikük önmaga, melyikük másolat? (Ezzel a kérdéssel a szerelmi szál is eljátszogat.) S melyiküknek van joga a léthez? Szegény szereplők, amint felismerik a helyzetet, azonnal szembesülnek e kérdésekkel, és nincs válaszuk, ahogy a filmnek sem. De az arcukra kiül a rettegés, és a végére, pillanatokra, rád is ki fog.

plus_one_2

Amivel nem azt mondom, hogy a +1 maradandó élmény volna; egy film, aminek legnagyobb gyengéje a logika, nem lehet az. Csak hogy eléri a maga minimális céljait, és azok kicsivel ambiciózusabbak, mint amire számítanál. Bátrabbak. „Mi lenne, ha bekövetkezne valami képtelenség?” Ez jóval merészebb kérdés annál, mint amire az írók nagy része hajlandó! Szeretem a bátor filmeket, ha jelentéktelenek is.

A lemez

Tisztességes filmhez tisztességes kiadvány: magyar és angol DD 5.1, magyar felirat, semmi extra, és józan 990 forintos ár. Ezúttal sikerült helyesen belőni az ár-érték arányt.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com