Kritika

Háború az oviban – Toy Story 3

11 év telt el a második Toy Story óta, így már igazán kijárt a rajongóknak az utánpótlás, a Pixar pedig mindent beleadott, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Woody és társai ezúttal az óvoda gonosz plüssmedvéjével kerülnek szembe, ahol a már megszokott találékonysággal és lendülettel keverednek ki a kalamajkából.

1995-ben John Lasseter egy örökéletű egészestés CGI rajzfilmmel kápráztatta el a világot, a Toy Story ezzel együtt pedig utat nyitott a számítógéppel animált mesefilmek dömpingjének. A korszakalkotó nyitófilm minden tekintetben különleges helyet foglal el a CGI-animációk között, Woody és Buzz (és persze a többi játék) népszerűsége pedig a kreatív forgatókönyvön legalább annyira – ha nem jobban – múlott, mint a technikán: máskülönben aligha állhatna 15 év múltán is a legjobb Pixar-filmek listájának első helyén a játékok háborúja.

A technika és az írói kreativitás a harmadik részre is megmaradt, az évek múlását pedig úgy látszik Michael Arndt  is figyelembe vette a forgatókönyv megírásánál: Andy felnőtt és a főiskolára készül, ahova 17 éves fejjel azért mégse viheti magával gyerekkorának legféltettebb kincseit. A kinőtt játékok érzékelve szomorú helyzetüket inkább továbbállnak, a Sunnyside Óvoda pedig ideálisnak tűnik életük új, mókával és kacagással teli fejezetének helyszínéül – csakhogy ezt az ovi szamócaszagú, rózsaszín plüssmedvéje egy kicsit másképp gondolja…

Sajnos napjainkra eluralkodott Hollywoodon az a tendencia, hogy a minél nagyobb haszon érdekében addig dagasztanak egy filmet, amíg minimum trilógia nem lesz belőle, aztán a rajongó az egyre gyengébben sikerült részek után már azt kívánja, bár be se ült volna a folytatásra. Nem tudom, a 11 éves kihagyás lehet-e a siker titka, mindenesetre

a Toy Story harmadik része annyira üdén és frissen hat, mintha csak ez lett volna a játékháborús csapat első közös kalandja.

A 3D pedig – hiába a pörgős akciójelenetek hiánya – még inkább élettel tölti meg a szereplőket (játékoknál pedig ez nem olyan elhanyagolható körülmény). Lee Unkrich rendezése technikailag és dramaturgiailag egyaránt magas színvonalon pörgeti végig a kilencven percet, újra és újra csavarva egyet a történeten – csak hogy egy percig se unatkozzunk.

Feketén-fehéren: a Toy Story 3 minden tekintetben felveszi a versenyt mind az előző két résszel, mind a konkurens CGI-animációkkal. Humoros, lendületes és mindezek előtt rendkívül ötletes, amin még felnőttként sem unatkozik az ember. Ha ehhez még hozzávesszük a 3D élményt és a filmet kísérő Éjjel és nappal című pár perces kreatív kis animációt, amellett, hogy három legyet ütünk egy csapásra, utazhatunk is egyet az időben: röpke másfél órára ugyanis mindenki ismét gyereknek érezheti magát egy kicsit. Ennél már csak gyerekjátéknak lehet jobb lenni.

Zsély Csilla

2007 szeptemberétől koptatom az ELTE-BTK filmes tanszékének padjait, és mint minden rendes bölcsész, én is igyekszem mindig (legalább) két lábbal a föld felett járni. Habár a filmezés gyakorlati oldala mindig is jobban foglalkoztatott (az amatőr filmkezdeményezéseket mostanra már szerencsére leváltották a kiforrottabb művek), 2009 őszén egy szép napon mégis az írásra adtam a fejem, és megpályáztam egy helyet az akkor épp munkaerő-frissítésen munkálkodó Filmtekercsnél. Azt pedig, hogy a filmezés és az arról való írás milyen békésen megfér egymás mellett, mi sem bizonyítja jobban, minthogy újabban már szorgosan igyekszem elsajátítani a sajtóakkreditációk minden csínját-bínját, mint a fesztivál rovat vezetője.

Filmek: Az animációs filmek iránti már-már beteges rajongásom talán életem első moziélményére, a Toy Story 1996-os megtekintésére vezethető vissza, a forma iránti lelkesedésem azóta töretlen, és újabban egy animációs blog elindításához vezetett. Egyébként nagyjából mindenevő vagyok, bár szívszaggató melodrámák, kaszabolós horrorok és zombifilmek kerüljenek. Abszolút kedvencként Tim Burtont említeném, A majmok bolygója kivételével.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com