Kritika

Minden értelemben durva – Halálfutam

Nemrégiben egy másik mozi előadás előtti szokásos reklám és előzetes halmazban tetszett meg a Halálfutam. Egy igazán pörgős, izgalmas filmnek tűnt, így amikor megláttam a vetítések sorában, rögtön lecsaptam rá. Vegyes érzelmekkel hagytam el a termet, az alkotás a szó minden értelmében durva…

Először is durván jó. Egy percig nem lankadt a figyelmem és az idő is feledésbe merült, a cselekmény, illetve a látványosság nem engedi a nézőt elkalandozni. Sokak kedvence, Jason Statham alakítja a börtönviselt, ám azóta jó útra tért Jensen Ames-t, aki igyekszik boldogulni a jövő Amerikájában. Ebben a világban a brutalitás és erőszak egyre nagyobb méreteket ölt. Ezt bizonyítja az is, hogy a legveszélyesebb bűnözők börtönszigetén egy sajátos verseny született meg, az interneten millióknak közvetített Halálfutam. A vérre menő futamokban az nyer, aki a végén is életben van még. Jensen Ames, háromszoros bajnok autóversenyző is az indulók közé kerül, bár ártatlanul és korántsem saját akaratából. A négyszeres győztes, Frankenstein legendáját kell életben tartania és csupán egy versenyt megnyernie az áhított fődíjért, a szabadságért. Az életéért küzdő, álarc mögé rejtett Jensen mindent elkövet, hogy a végén ő maradjon talpon.

Az akciódús cselekményű alkotás azonban nem véletlenül tizennyolcas karikás… És itt jön a “durva” szó másik jelentése. Mind érzelmileg, mind látványában nagyon brutális dolgok történnek, egyrészt a versenyzők kiiktatása, másrészt a történet hátterében meghúzódó indokok és cselekedetek terén. Az első pár alkalommal az ember még csak legyint, hogy “belefér, hiszen erről szól a film”, de a sokadik gyilkosság után már kezd besokallni a tömény erőszaktól.

Persze azért akad egy-két vicces jelenet is, amikor például a navigátor és szintén fegyenc hölgyek tökéletes sminkben és frissen mosott, csillogó, “hajlakk-reklám” hajjal lassított felvételben belibbennek a történetbe. Vagy éppen a kifejezetten a hölgyek kedvéért bepréselt pár másodpercnyi Statham-féle edzés, csillogó-dagadó izmokkal.

Az eddig is többnyire hasonlóan “sötét” filmek rendezője (pl. Alien vs. Predator, Kaptár), Paul W.S. Anderson remek színész gárdát hozott össze. Először is ugye Jason Statham, az örök rosszfiú, Joan Allen, a rideg igazgatónő, Robert LaSardo, a kemény fiú, Ian McShane, az edző és a többiek, akik mind hitelesen formálják meg karakterüket.

Mindent egybe véve tetszett a film, a végére kicsit túlzott erőszak ellenére is, többnyire azt kaptam, amire vártam. Szerintem megér egy mozis délutánt vagy estét, bár elképzelhetőnek tartom, hogy a közönségben a nemek aránya a férfiak javára fog elbillenni, nem is kicsit.

 

Halálfutam (Death Race)

színes feliratos amerikai akciófilm, 89 perc, 2008

 

rendező: Paul W.S. Anderson
forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson, Robert Thom, Charles B. Griffith, Ib Melchior
zeneszerző: Paul Haslinger
operatőr: Scott Kevan
producer: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Roger Corman, Paula Wagner, Tom Cruise
vágó: Niven Howie

szereplők:
Jason Statham (Jensen Ames)
Ian McShane (Coach)
Joan Allen (Hennessey)
Jacob Vargas (Gunner)
Robert LaSardo (Grimm)
Max Ryan (Pachenko)
Tyrese Gibson (Machine Gun Joe)
Natalie Martinez (Case)

 

IMDb átlag: 6,8
www.deathracemovie.net

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!