Kritika

Halálosan viccesek – Erőszakik

Bruges egy fantasztikus belga kisváros, ódon házakkal, kanálisokkal és terecskékkel. Éppen bérgyilkosok pihenőhelyének való.

Na jó, nem mindegyiknek. Míg Ken (Brendan Gleeson) a városnézéssel van elfoglalva, addig Ray (Colin Farrell) például a falra mászik az unalomtól. De nincs mit tenni; a megbízó ideküldte őket, úgyhogy ide kellett jönni. Persze nem csak nyaralni – mint hamarosan kiderül, valami más is van a háttérben…

A történet fordulatai is érdekesek, sőt, drámai feszültséggel, jellemfejlődéssel is jól felszerelte a rendező-forgatókönyvíró Martin McDonagh (aki egyébként egy hasonló stílusú rövidfilmjével nyert Oscart 2005-ben). Az Erőszakik azonban se nem krimi, se nem dráma, se nem gengszterfilm – bár hasonlít kicsit Tarantino vagy Guy Ritchie darabjaira, csak éppen még az utóbbinál is angolosabb. Egész pontosan a humora angol, ugyanis ez egy vígjáték. „Black comedy”-nek nevezik az ilyesmit, és abból az egyik legjobb, amit láttam.

Képtalálat a következőre: „in bruges”

A tényleg angol abszurdokat idéző helyzetek és zseniális párbeszédek mellett vannak „Félelem és reszketés…”-t idéző teljesen szétcsúszott jelenetek is. Ez utóbbiak mondjuk kicsit kilógnak a dramaturgiából, a többi, amellett hogy vicces, fontos és feszült is, a kokós képsorok viszont éppen csak humorosak, de azért ennyit el lehet nézni egy amúgy oldalfájdulásig nevettető, elgondolkodtató és az érzelmeinkre is ható film esetében.

Nem nagyon ragozom; ez az a film, amit meg kell nézni. Már Colin Farrell első szavai is lenyűgözőek, a Woody Allen-féle Kasszandrában már csillogtatott akcentusa miatt, de ehhez még vegyük hozzá, hogy azért nagyon nagy színész tud ő lenni, ha akar. Brendan Gleeson tökéletes partnere a játékban, ráadásnak pedig megkapjuk még az Oscar-díjas Ralph Fiennest is – nem csak a szövegíróra, a színészekre sem lehet egy panasszavunk sem.

Martin McDonaghnak, jóllehet már Oscar díjas, és számos színdarabját adják a színházak, ez az első egész estés rendezése. Nem lehet mást mondani neki, mint hogy csak így tovább – én biztosan vevő leszek a következőre is! Addig pedig még jónéhányszor újranézem ezt az elferdített című Erőszakikat.

Erőszakik (In Bruges)
színes feliratos angol-belga vígjáték, 107 perc, 2008

rendező: Martin McDonagh
forgatókönyvíró: Martin McDonagh
operatőr: Eigil Bryld

szereplők:
Colin Farrell (Ray)
Brendan Gleeson (Ken)
Ralph Fiennes (Harry)
Clémence Poésy (Chloë)
Elizabeth Berrington (Natalie)
Eric Godon (Yuri)
Jérémie Renier (Eirik)

IMDb-átlag: 8,1
www.inbruges.co.uk

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com