Kritika

Halottak könyve

Shisha no shoA Halottak könyve érdekes film, de nem európai nézőnek való. Kulturális háttérismeretek nélkül sajnos esélyünk sincs a megértésére.

Utólag úgy tűnik, érdekes és maradandó élmény volt számomra a Halottak könyve című bábanimáció, legalábbis mind a hangulata, mind számos képe megmaradt bennem. Mégis, amíg néztem, minden percében azt kívántam, bár érne már véget. Valószínű, hogy csak a japán kultúrát és hagyományokat, illetve a buddhizmust jól ismerő néző tudja érdeme szerint becsülni ezt a mély tartalmú filmet; aki viszont nem igazán érti, annak szemében vontatottnak, sőt unalmasnak hat Iratsume hercegnő ősi japán legendán alapuló, buddhista története.

Iratsume hercegnő, miután egy évet töltött azzal, hogy ezer másolatot készítsen egy szútráról, megtisztult lélekkel látomást lát. A megjelenő istenség, egy régen kivégzett herceg égi alakja, magához hívja őt. Iratsume otthagyja házát és övéit, és az istenség keresésének szenteli magát.

Innentől a film eddig is kevés cselekménye végérvényesen leül. Ez ugyan nem lenne gond, hiszen számtalan kiváló művészfilm készült már úgy, hogy elmesélhető történetet alig szőttek bele, de azokat megérthetjük szimbólumrendszerük, utalásaik, egész kultúrájuk miatt, mely közös velünk. A Halottak könyve azonban tökéletesen idegen. Idegen a ritmusa, mely látszólag logikátlanul beiktatott mellékszálakat hoz fel újra és újra. Idegen a társadalma, rejtély marad Iratsume viselkedésének számos, hercegnő-mivoltából következő eleme. Idegenek azok a vallási eszmék, mely köré az egész film felépül. Mintha egy kincsesláda állna előttünk hét lakattal lezárva.

Nem mondhatok egyebet: magam nem értettem meg ezt a filmet, illetve amit érteni vélek belőle, az bizony kevés. Úgy gondolom, jól reprezentálom az európai átlagnézőt – tehát a Halottak könyve, minden értéke ellenére, nem nekünk való. Viszont minden megbecsülésem azé, aki ennek ellenére teljes valójában értékelni tudja.

Halottak könyve (The Book of the Dead/Shisha no sho)
japán animációs film, 70 perc (2005)

Rendezte: Kihachiro Kawamoto
Írta: Shinobu Origuchi

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés