Kritika

Harmadik csapás – Utódomra ütök

Vannak hihetetlen dolgok az életben. Gondoljunk az egyiptomi piramisok építésére, a pisai ferde toronyra, Roberto Baggio kihagyott tizenegyesére a ’94-es focivébé döntőjében vagy néhány mai popsztár hatalmas népszerűségére. Most pedig itt egy film, ami érthetetlen módon elkészült, és ezzel trilógiává bővítette a maximum gyenge középszert erősítő előző részeket.

A film

Az „ütős” filmek ugyanis sajnos közel sem ütnek akkorát, mint amekkorára előzetesen számíthattunk. Már a 2000-ben debütáló első rész (Apádra ütök) sem váltott ki térdcsapkodós nevetéshullámokat a közönségből, de még bőven belefért az „egyszer nézhető” kategóriába, és a kasszáknál is szépen muzsikált. Éppen ezért – bár csupán négy év elteltével – el is készült a folytatása (Vejedre ütök), mely végképp lerombolta az első rész esetleges érdemeit.

Az Utódomra ütök néhány év elteltével veszi fel a második részben elejtett fonalat. Greg (Ben Stiller) és Pamela (Teri Polo) két kisgyerek boldog szülőpárosaként lép színre, akik épp szülinapi zsúrt szerveznek csemetéiknek. És mit tesz ilyen esetben a mintaszülő (a mintadirektor utasítására)? Meghívja az ünnepségre nagypapit és nagymamit, hogy teljes legyen a családi létszám a nagy napon, no meg hogy újrakezdődhessen a sztárparádé.

A trilógia legnagyobb vonzereje ugyanis kétségtelenül a mondvacsinált indokokkal egy légtérbe zárt színészóriásokban rejlik. Robert De Niro és Blythe Danner a feleség, míg Dustin Hoffman és Barbra Streisand a férj ágáról bújnak ismét nagyszülői szerepbe, hogy a szintén illusztris mellékszereplő-gárdáról ne is beszéljünk. Most őszintén: ki ne lenne kíváncsi egy olyan filmre, amiben a legutolsó statisztát is Laura Dernnek hívják?

A nézettségi mutatók magukért beszélnek: sokan nézték meg moziban a filmet, és valószínűleg még több ember polcára felkerül majd a közelmúltban megjelent DVD is. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy az első két epizód rajongói azt kapják majd, amit várnak, és ez elsősorban a rendezőváltás számlájára írható. Az első két részt jegyző Jay Roach ugyanis átadta a direktori széket az Amerikai pitével befutott Paul Weitznek, és ez bizony jelentős nyomot hagyott a harmadik rész humorán.

Azért persze megijedni nem kell, nem arról van szó, hogy alulöltözött idióta fiatalok lepik el a képernyőt, csupán a poénok kicsit kevésbé visszafogottak, és talán sűrűbben adagoltak, mint az első két részben. Hogy mindez jó-e, az ízlés dolga. Ahogy egy korábbi cikkünkben fogalmaztunk, „a humorérzék furcsa dolog”, de nem feltétlenül kell elítélnünk azokat, akik viccesnek találják a merevedési zavarokkal küzdő De Nirót.

A lemez

A korongon található körítés egyértelműen piros pontot érdemel. Mit nézne meg legszívesebben a vígjátékszerető közönség a film megtekintése után? Naná, hogy a bakiparádét, és esetleg a kimaradt jeleneteket! Ezek meg is találhatók az extrák között, csakúgy, mint a film alternatív kezdete és vége, amik kis mértékben ugyan, de képesek megvariálni a történetet. Ezeken kívül négy szinkronnyelvet és számtalan feliratot köszönhetünk még a Universal kiadónak, aminek ezzel a húzással igazán jó példát sikerült felmutatnia az igényes DVD-forgalmazás terén.

Utódomra ütök (Little Fockers)
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 98 perc, 2010

rendező: Paul Weitz
forgatókönyvíró: John Hamburg, Larry Stuckey
zeneszerző: Stephen Trask
operatőr: Remi Adefarasin
producer: Robert De Niro, John Hamburg, Ryan Kavanaugh, Jay Roach, Jane Rosenthal
vágó: Greg Hayden, Leslie Jones, Myron I. Kerstein

szereplők:
Robert De Niro (Jack Byrnes)
Ben Stiller (Greg Focker)
Teri Polo (Pamela Byrnes-Focker)
Owen Wilson (Kevin Rawley)
Dustin Hoffman (Bernie Focker)
Barbra Streisand (Rozalin Focker)
Blythe Danner (Dina Byrnes)
Jessica Alba (Andi Garcia)
Harvey Keitel (Randy Weir)
Laura Dern

szinkronhang:
Reviczky Gábor (Jack Byrnes magyar hangja)
Lippai László (Greg Focker magyar hangja)
Haumann Petra (Pamela Byrnes-Focker magyar hangja)
Crespo Rodrigo (Kevin Rawley magyar hangja)
Tahi Tóth László (Bernie Focker magyar hangja)
Kovács Nóra (Dina Byrnes magyar hangja)

IMDb-átlag: 5,3
http://www.littlefockers.net

A DVD megjelenése: 2011. 04. 28.
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1, cseh DD 5.1, lengyel DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, angol, arab, bolgár, cseh, észt, görög, héber, hindi, horvát, izlandi, lengyel, lett, litván, portugál, román, szerb, szlovák, szlovén
Extrák: Bakiparádé, Kimaradt jelenetek, Alternatív kezdés, alternatív befejezés
Ár: 3190 forint

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!