Fesztivál Fókuszban Kritika

Hanyatló kelet – Have a Nice Day

Egy táska pénz felforgat egy dél-kínai kisvárost. A Have a Nice Day ritka műfajturmix: animációs bűnügyi fekete komédia, de sajnos elfelejt szórakoztató lenni.

Félreértések sorozatát és az egymást behálózó szálak összekuszálódásának folyamatát mutatja be a Have a Nice Day. Sziao Cseng elkeseredett pillanatában meglopja gengszterfőnökét, aki ráküldi kedvenc problémamegoldóját. Eközben a millió jüant tartalmazó táska úgy vándorol emberről emberre, mint a fejtetű. A lepukkant, szürke, gyári épületek árnyékában vergődő környéken nincs olyan, aki ne látná a szintlépés lehetőségét a pénzben; legyen a cél a szabadság, utazás vagy a főhős barátnőjének arcplasztikai műtétje, akivel Sziao Cseng találkozik, az szemet vet a pénzre.

A Have a Nice Dayt elsősorban nem animációs konkurenseivel tenném egy lapra, hanem a Blöff vagy A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című angol mozikkal,

melyek hasonló alappal induló történetek: különböző karakterek körben állva fogják a cselekmény ponyváját és a saját irányukba ráncigálják. A káoszból pedig csak akkor lehet rend, ha elengedik a ponyvát, vagy ha – elkerülhetetlen módon – véres leszámolásba torkollik az eset.

A mai napig kommunista rendszert működtető Kínában egy ilyen animációs film bátor vállalkozás. Megmutatni a kisemberek nyomorúságos szenvedését, a hanyatló nyugat világát idealizálni – ez ellentmond a pártdirektívának. Nem is csodálkozom, hogy maga az állam tartotta vissza a Have a Nice Day bemutatását. Végül aztán eljutott hazánkba is.

Jian Liu és az alkotók merészsége azonban kevés ahhoz, hogy jó vagy legalább élvezhető film készüljön.

Hiába a meg-megpendített mondanivaló, ha nincs kidolgozva és semmire sem összpontosít. Mindössze 77 percig tart a film, és egy olyan egyszerű történetet képtelen érdekesen végigvinni, mint egy táskalopós sztori. Ezt a főszálat rendre megszakítják statisztaszerű figurák, akik épp azon merengenek, hogy vajon a szabadság a fogyasztói és vásárlási szokásokban keresendő-e – az ilyen párbeszédeknek lehetne mélységük is, de csak lábjegyzetként szolgálnak, az amúgy is lassú lendületet pedig megtörik.

Máskor percekig nézhetünk egy hullámzó vízfelületet, majd még két percig hősünk mozdulatlan fejbúbját. Fárasztó és közléshiányos időhúzásnak tekintem ezeket a jeleneteket, és a hasonlókkal tömve van a film.

A frappáns és szórakoztató alaphelyzetet tehát kinyírja a vontatott hangvétel, ezen pedig az animáció sem tud segíteni.

A Have a Nice Day kétségtelenül sajátos képi világgal rendelkezik, ám a minősége nem mindig egyenletes. Néhol kidolgozatlanok a figurák, máskor a háttér és a kép elejében mozgó elemek ütnek el egymástól. Az egyik jelenetben egy sárkánygyík mászott át egy sínen, ami úgy nézett ki, mintha az állat egy lapos felületen mászna. Kisebb probléma, de feltűnő még, hogy a karaktereknek egyetlen szájmozgást animáltak, egyáltalán nem artikulálnak. Egyes beállítások nagyon ízlésesek, de a film felére már szinte láttunk mindent. A szürke és zöld keveredéséből összeálló színvilág hamar ráül az emberre, és számomra még unalmasabbá tette a cselekményt is.

Elszalasztott lehetőségnek érzem a Have a Nice Dayt, mert jó alapokról indult. Megvolt benne a potenciál, hogy egy sajátos vizualitással, egyéni látásmóddal adjon át egy közérthető sztorit, de úgy érzem, ez megbukott. Nem mond eleget és nem elég vicces ahhoz, hogy a rövid játékidejéig kitartsa a figyelmünket. Indokolatlan mellékvágányok, dalbetétek kísérik a hősök erőszaktól nem mentes útjait, a végére pedig nem leszünk okosabbak.

Hiszen szinte mindenki a saját pénzéhségének vagy kitörési vágyainak áldozata lesz. Ami megfelelő üzenet lenne, ha nem ilyen világban élnének a szereplők. Így viszont mindenkinek szurkolni lehet, aki ki akar törni erről a nyomorúságos vidékről, a végén pedig sajnálhatjuk, hogy belebuknak törekvéseikbe. A Have a Nice Day címet sokkal cinikusabbnak érzem ezek után.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..