Kritika

Szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metal – Heavy túra

Heavy túra (Hevi Reissu)

Feketébe hajló komédia heavy metalra komponálva; a finn Heavy túra sokkal viccesebb, mint gondolnád.

Mi lehet polgárpukkasztóbb egy jóléti állam eldugott, békés kis falucskájában, mint a totál fekete ruha, hosszú haj és hörgős metál kombinációja? Talán az, ha az ezeket képviselő srácok illemtudóak, visszahúzódóak, nem drogoznak, isznak, dohányoznak, és még rendes, kispolgári munkájuk is van.

A Heavy túra könyörtelenül igyekszik leszámolni a fejünkben élő sztereotípiákkal, és roppant szerethető figuráknak mutatja be a metalheadeket.

Mindeközben pedig kegyetlenül vicces – és ezt a pongyola jelzőt nyugodtan érthetjük szó szerint is, a film utolsó harmadára vonatkozóan legalábbis mindenképp. Az eleinte szolidnak és szelídnek tűnő fiataloknál ugyanis egyik társuk halálával elkattan valami, ami után semmi sem állhat hőn áhított koncertjük, és a film már említett fekete komédiába csapásának útjába.

Heavy túra (Hevi Reissu)

A történet ugyanis erről szól, egy tizenkét éve létező zenekarról, aminek még egyetlen koncertje sem volt. Sőt, saját számuk sem. Ám amikor a próbatermükként is szolgáló rénszarvas-feldolgozó üzemben tönkremegy az egyik gép, a szólógitáros azonnal világmegváltó riffeket hall ki a zakatolásból. És végül így születik meg a banda első száma, és – a kissé autisztikus basszusgitáros szerint – a zenei stílusuk is, azaz a

szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos-pogány skandináv-félszigeti metal.

Innen már csak egy kis lelkesedés és egy félreértés, hogy máris az egész falu csodálattal tekintsen az eddig különcnek bélyegzett rockerekre. Bennük van minden reménységük, hogy híressé tegyék eldugott kis falucskájukat a nagynevű norvég rockfesztiválon, a Northern Damnationön (ami egyébként egy tényleg létező finn metalbanda neve). Az Impaled Rektum (magyarul Felnyársalt Végbél) tehát elindul a nem létező világhírnév felé, melynek első állomása, hogy egy helyi sztár, a mulatós melódiákat és sanzonokat vinnyogó Jouni (Ville Tiihonen) előzenekaraként léphetnek fel a falusi közösségi házban.

Heavy túra (Hevi Reissu)

Nem az értő közönség hiánya azonban az egyetlen, amivel számolniuk kell, hanem a rutintalanság is, így a koncert idejekorán kudarcba, vagy inkább botrányba fullad. Főhőseink azonban nem adják fel, és tényleges meghívás nélkül is nekivágnak a norvég „turnénak”, ami további remek gegeknek és egyéb poénoknak ad teret Juuso Laatio és Jukka Vidgren filmjének hátralévő részében.

Skandináv vígjátékról lévén szó természetesen nem maradhat el a nemzetek közötti szurkálódás sem: a híresen háborúmentes norvégokat igazi militáns vadállatokként mutatják be, akik egész életükben csak arra a pillanatra várnak, hogy végre előkaphassák és használhassák fegyvereiket.

Az egész film alatt dübörgő metalzenék remek kontrasztot képeznek a környezettel, az első pillanattól szimpatikus karakterek tisztára mossák az előítéletekkel bélyegzett rockereket, mindeközben pedig jobbnál jobb és egyre sötétebb humorú poénok röpködnek a folyton zabáló Jyrki (Antti Heikkinen), az érzékeny lelkű, idegbeteg Lotvonen (Samuli Jaskio), valamint a magyarul kissé viccesen hangzó Turo (Johannes Holopainen) és Pasi (Max Ovaska) szájából. A Heavy túra az utóbbi évek egyik legegyszerűbb, mégis legeredetibb vígjátéka, amin nemzeti, vallási és zenei hovatartozásra tekintet nélkül mindenki jól szórakozhat.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés