Kritika

Hercegnőnek lenni szívás – Római vakáció

Roman HolidayAudrey Hepburnt a világon mindenki ismeri, mint ahogyan Rómát is. Nem volt ez mindig így, legalábbis ami a színésznőt illeti. Ezzel a filmmel robbant be ugyanis a köztudatba és az Oscar-tulajdonosok közé. Hepburn, Gregory Peck, a Trevi-kút és egy végtelenül romantikus mese.

A film

Képzeljünk el egy filmet, amiben Liz Taylor és Cary Grant játsszák a főszerepet. Most felejtsük is el, mert ilyen-olyan okból nem vállalták. Aztán nézzük meg ugyanezt a filmet, csak az akkor még újonc Audrey Hepburnnel és a szemöldökrángatás nagymesterével, Gregory Peckkel. A történet szerint Anne hercegnő európai körútja végén ellátogat Rómába, ahol egy lórúgásnyi hangulatjavítónak köszönhetően úgy dönt, egyedül fedezi fel a várost éjnek idején. Egészen egy padig jut, amelyen álomba is szenderül. Így látja először Joe, az újságíró, akinek éppen kapóra jön a hercegnő, mert hát remek sztorit lehet kerekíteni abból, ha egy előkelőség vegyül a néppel, pláne, ha totál illegális az egész, merthogy megszökött. Anne hozza is a szerepet, vásárol egy pár cipőt a piacon, rövidre vágatja a haját, fagyizik, már délben pezsgőzik, táncol a fodrásszal vagy éppen gitárral üti mások fejét. Persze, ahogy azt már sejthetjük, az érdekkapcsolatból szerelem lesz. Wyler azonban ragaszkodik az eredeti helyzethez, nincs kibúvó, a hercegnő az hercegnő, vissza kell térnie a saját életébe…

A világ egyik legmeghatározóbb szépségideálja rögtön az első főszerepével bebizonyította, hogy remek színésznő. Bájos, természetes, nem is nagyon lehet másra figyelni, csak az ő arcára. Peck sokkal teátrálisabb, de szerencsére vele sem fukarkodott a természet, úgyhogy ha a színészi kvalitásai nem is varázsolnak el, látványként azért nem rossz…

Persze nem csak Hepburnnek szolgált kitűnő referenciaként a mozi – amelyért el is nyerte az Oscar-szobrocskát –, de talán Rómának is fellendítette az idegenforgalmát. Az őrült városnézés közben ugyanis Róma szinte összes valamire való látványossága bemutatkozik. A Trevi-kút (amit persze Fellini Az édes élete óta annyira nem szorul rá a potya reklámra), a Spanyol lépcső, a Colosseum, a Bocca della Veritá mind-mind feltűnnek, bár inkább csak díszletként, mint nagyobb jelentőséggel bíró helyszínekként.

Aki esetleg még nem látta, mindenképpen nézze meg, mert nem sok olyan film van, amiről majdnem teljes bizonyossággal elmondható, hogy tetszeni fog. Aki pedig már ismeri, nézze meg újra, mert tuti talál majd benne olyat, amire nem emlékezett.

A lemez

Az újonnan megjelent szinkronizált változat mellé nem kerültek extrák.

 

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com