Kritika

Herkules 2.0 – Herkules legendája

herkuleslegendája2Az elmúlt néhány évben Hollywood újra felfedezte az ’50-es, ’60-as években fénykorát élő peplum-filmet (ókori, mitológiai környezetben játszódó kalandfilm), aminek következtében 2010 óta futószalagon érkeznek a mozikba a hasonló jellegű alkotások. Idén Herkules volt, aki a legtöbbször született újjá, ugyanis nem kevesebb, mint három önálló filmet mutattak be életéről. A hős emberi oldalára építő feldolgozásokat (Herkules; Herkules: Feltámadás) már kiveséztük, most következzen az a verzió, amely nem veti el a címszereplő isteni származását.

Renny Harlin sikerfilmekkel (Függő játszma, Die Hard 2.) és csalódást keltő produkciókkal (Rémálom az Elm utcában 4, Az ördögűző: A kezdet) kikövezett útja a görög mitológia egyik leghíresebb alakjához vezetett. A Herkules legendája valahol Brett Ratner Herkulese és a Nick Lyon rendezte Herkules: Feltámadás között helyezkedik el: a látványvilágon és a harcokon érezhető, hogy fordítottak rá pénzt a Lyon-féle tákolmányhoz képest, azonban The Rock neve még így is jobban kinyitotta a producerek pénztárcáját, ami egy sokkal látványosabb filmet eredményezett.

herkuleslegendája

Harlin alkotása meglehetősen sokat kölcsönöz az elmúlt évek hasonló tematikájú sikerfilmjeinek legemlékezetesebb momentumai közül: minden lelassított harc a 300-ra emlékeztet, a rabszolgák arénában történő összecsapásai a Gladiátort plagizálják, míg az isteni közbeavatkozás – merthogy a másik két Herkules-filmmel szemben itt a címszereplő valóban Zeusz fia – a Singh-féle Halhatatlanokat másolja le.

A történet a megszokott fantasy-sablonok mentén halad, unalomig ismert karakterekkel, egy olyan világban, amelyet már mindenki látott, csak sokkalta jobb kivitelezésben. Aki már kezd elveszni a modern világ vég nélkül sokasodó Herkulesei között, az inkább keresse elő a Kevin Sorbo fémjelezte 1995–1999 között futó sorozatot. A nosztalgia ugyanis sokat javít a minőségen.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com