Kritika

Híreket mondanak – Hét perc a mennyországban

Az idei Titanic Filmfesztivál Különös történetek szekciója muttta be az izraeli rendező, Omri Givon első filmjét, amely egy öngyilkos merénylet néhány pillanata körül zajlik. A fel-felsejlő flashbackekből szép lassan összeáll a kép: rosszkor voltál rossz helyen – talán ennyi csak a sanszod az életre. Vagy a halálra éppen.

Mennyország most: – nyílik lelki szemeim előtt a lexikon – sok nemzet, közte az izraeli és a palesztin koprodukciójával készült merényletfilm, ahol végül nem robban a bomba. Itt robban, csak éppenséggel az áldozat, a férjét elvesztő, önmagának maradandó égési sérülést okozó nő, Gaila (Reymond Amsalem) mellett, a városba tartó tömött buszon. A híradóban már-már margón említett történetek lassulnak le itt, és látjuk egész aprólékosan, mondanám húsbavágóan – ha nem lenne kicsit morbid a szóhasználatom.

Hatásvadász? Gondolhatnánk, de szerencsére megmenekülünk ettől. Gaila történetében pont az a szép, hogy a sokatmondás vágya hiányzik. Reymond Amsalem, a főszereplő arcán maga a semmi. Ebben a semmiben viszont minden benne. A csendes, zene nélküli jelenetekben ott a halál, a gyász, a miértekre adott válaszok hiányának csendje. Gaila élni próbálása és visszavágyása a robbanás előtti időkbe.

A női főszereplő mellett a remekül felépített forgatókönyv és a hibátlan atmoszférateremtés; buszok, utak, piacok, emberek, hangulatok – a bőrünkön érezzük a jeruzsálemi világ mindennapjait. A forgatagban haladva pedig egyre több részlet derül ki arról a bizonyos jeruzsálemi reggelről.

Hét perc a mennyországban
Sheva dakot be gan eden

rendező: Omri Givon
forgatókönyvíró: Omri Givon
operatőr: Nitai Netzer
vágó: Rotem Shamir

szereplők:
Reymond Amsalem (Galia)
Nadav Netz (Oren)

IMDb-átlag: 6.9

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya