Kritika

Ez a szerelem mindent legyőz – Hétmérföldes szerelem

Ha egy távkapcsolat ennyire tenyérbe mászó tud lenni, akkor nem is értem, miért működnek oly nehézkésen.

Erin (Drew Barrymore) egy diploma felé közeledő újságíró-gyakornok, Garrett (Justin Long) pedig egy zenekiadónál dolgozik. Mindketten harmincas éveik elején járnak, s ha már New Yorkban összefutottak egy játékautomata tövében, akkor egymásba is szerettek. A lánynak azonban hat hét múlva vissza kellett térnie az Egyesült Államok nyugati felébe, a távolság pedig mint tudjuk,  temérdek földi jónak az elrontója.

A távkapcsolatok nehézségeiről valószínűleg lehetne andalítóan bájos romantikus filmet készíteni, ha alkotói a szomorú valóság talajáról építenék fel történetüket. Nanette Burstein rendezőnő nagyjátékfilmes debütálásában ügyesen fel is vonultatja a párkapcsolatok e sajátos típusának jellemző buktatóit – a bizalmi kérdéstől az anyagiakon át a gyengéd érintések hiányáig –, azonban az eleve egymásnak teremtett szerelmesekkel rögtön el is emeli a földtől kettejük összefonódását. A kellő naivitással megáldott, jámbor lelkeknek tehát igazából nincs miért izgulniuk, hiszen a pozitív végkifejlet garantált, a földhözragadtabb nézők azonban a fejüket foghatják a tolakodóan lehetetlen happyend láttán. Miközben a rendezőnő nem győzi hangsúlyozni a méregdrága repjegyek és a sajtóorgánumok leépítései kapcsán az emberi élet pénzügyi behatároltságát, nem átall a biztos állással rendelkező férfi főhőséből egy idegen metropoliszban szerencsét próbáló, független vállalkozót kreálni.

A szerelmesek között egyébként meglepően nagy az összhang, ami nem a véletlen műve, hiszen Drew Barrymore és Justin Long az életben is egymás szájában lógnak. Dicséretükre váljék, hogy mindketten természetes színészi játékra törekszenek, spontaneitásuk éléből azonban a túlságosan is direkt szituációs poénok jócskán lefaragnak. A helyzetkomikum sokkal inkább a mellékszereplőknek áll jól. Christina Applegate egy tisztaságmániás háziasszonyként fárasztja, Charlie Day (Felhőtlen Philadelphia) pedig egy belterjes lakótársként kacagtatja meg a nagyérdeműt. A Hétmérföldes szerelem zéróközeli valóságfaktorát azonban ők is csak súlyosbítani tudják.

Hétmérföldes szerelem (Going the Distance)
színes, amerikai romantikus vígjáték, 103perc, 2010

rendező: Nanette Burstein
forgatókönyvíró: Geoff LaTulippe
zeneszerző: Mychael Danna
operatőr: Eric Steelberg
producer: Jennifer Gibgot, Garrett Grant, Adam Shankman
vágó: Peter Teschner

szereplők:
Drew Barrymore (Erin)
Justin Long (Garrett)
Charlie Day (Dan)
Christina Applegate (Corinne)
Ron Livingston (Will)
Danielle McKee (Ruth)
Rob Riggle (Ron)
Jason Sudeikis (Box

IMDb-átlag: 6,4.
going-the-distance.warnerbros.com/dvd

Kiss Tamás

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..