Kritika

Istent játszva – Hibrid

Vincenzo Natali, a Kocka című minimál költségvetésű kulthorror kanadai rendezője ugyancsak kultikus honfitársa, David Cronenberg nyomdokain jár. A Hibrid a génmanipuláció istenek feletti útvesztőjében játszódik, s csapongó történetvezetése ellenére is igazán élvezetes kis műalkotás.

A Hibrid tipikusan az a film, amely garantáltan meg fogja osztani a közönséget a génmanipulációval szemben a hétköznapi életben is jelentkező félelmek miatt. Tudósaink napjainkban már bőven átlépték a hagyományos növénykeresztezés határait, hiszen gyomirtó szer álló, génmanipulált növényeket, megnövelt testméretű és állóképességű állatokat hoznak létre, a hírek pedig már a birkák klónozási kísérleteiről szólnak. Darwin óta nem csitul a természeti törvényeket támadó hagyományos istenhívők hangja, s Natali visszás félelmeikre tudatosan építve dolgozta ki filmje fordulatos cselekményét. A Hibridet emiatt – különösen egyes hidegrázós szexuális elemeknél – vádolhatják öncélúsággal is, a magam részéről azonban ettől a felfogástól teljesen elhatárolódnék.

Adott egy tudóspár, akik egy fehérjeszaporítási projektben tevékenykednek, s akik számára az állati gének keresztezése már csak gyerekjáték. Sikerükkel még a kutatásokat finanszírozó vállalat is bőven elégedett, a párocska szeme előtt azonban nemesebb cél, a rákos betegek gyógyítása lebeg. Teljes titoktartás közepette emberi és kétéltű géneket reagáltatnak egymással, a kísérletből pedig rövidesen megszületik Dren.

Valószínűleg Vincenzo Natali is feltette a kérdést, hogy egy génmanipulációról szóló film a másodpercenként megújuló találmányok korában mennyiben számít sci-finek, hiszen a Hibrid a science fictiont pusztán táptalajnak használja, s inkább  nevezhető a Cronenberg fémjelezte biohorror és a görög sorstragédiák tökéletesítésre váró keverékének. A Hibrid egyetlen elemében ugyanis mindenképpen támadható: a két említett út között sajnálatosan nem áll be a maradéktalan egyensúlyi állapot, s a rendező ide-oda csapong a műfajok között. A kapkodás pedig a tökéletesség ellensége, s a hibák a sablonos és döntően horrorisztikus zárlatban le is csapódnak rendesen.

A végkifejletig azonban a Hibrid nagyon is érdekfeszítő. A Drennek nevezett féllény számítógéppel animált humanoid alkata egyszerre vonzó és taszító, ami jeleneteinek kétes végkimeneteleire is hatással van. Lehetetlenség ugyanis eldönteni, hogy az adott pillanatban Dren-en emberi, azaz érző, vagy éppen állati, azaz ösztönös énje kerekedik-e felül. A feszültség továbbá a szerzet vágytárgy mivoltjából származik. Dren csakhamar mindkét tudós számára több lesz, mint holmi kísérlet: a tudósnőben a beteljesületlen anyaság érzetét, míg párjában a karrierista asszony által kielégítetlen férfias ösztönöket korbácsolja fel. Így fordul át a Hibrid görög sorstragédiává, az istent játszó kutatók nemhogy vizsgálatuk tárgyát, de még saját érzelmeiket sem tudják kordában tartani, s lineáris úton haladnak az elkerülhetetlen bukás felé. Nem véletlen, hogy a főszerepeket drámai alakításaikról elhíresült színészek, Sarah Polley és Adrien Brody alakítják.

A Hibrid természetesen számos erkölcsi dilemmát is megfogalmaz a tudomány lehetséges határairól, a háttérben azonban jóval érdekesebb tudományos kérdésekkel kulminál. A zsigeri félelem a véres jelenetek helyett sokkal inkább Dren emberi megnyilvánulásainál – a betűkkel való kommunikációtól az élvezetorientált testiségig – és féken tartott szocializációjánál mutatkozik meg, amely nemcsak a „klónok „befogadásának az idegengyűlöletet is érintő gondolatát veti fel, hanem a gyermek megfélemlítésén alapuló, gyakorta a saját szülőtől tanult nevelési modellt is támadja. Vincenzo Natali emellett egyéb fricskákat is felvonultat: a lezárással a profitorientált gyógyszerérdekeltségeknek, a tudósnő eredendőre faragott bűnbeesésével valamint Dren angyali szárnyaival pedig a vallási fanatikusoknak mondogat oda.

Hibrid (Splice)

színes, kanadai-francia-amerikai thriller, 104perc, 2009

rendező: Vincenzo Natali
forgatókönyvíró: Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant, Doug Taylor
zeneszerző: Cyrille Aufort
operatőr: Tetsuo Nagata
producer: Steven Hoban
vágó: Michele Conroy

szereplő(k):
Adrien Brody (Clive Nicoli)
Sarah Polley (Elsa Kast)
Delphine Chanéac (Dren)
David Hewlett (William Barlow)
Abigail Chu (a fiatal Dren)
Brandon McGibbon (Gavin Nicoli)
Simona Măicănescu (Joan Chorot)

Imdb-átlag: 6,3.

http://www.splicethefilm.com/


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés