Kritika

Hiszek egy börtönben – Stone

Volt idő, mikor Robert De Niro, Edward Norton, sőt akár Milla Jovovich nevével külön-külön is el lehetett adni egy filmet a nézők tömegeinek. Az viszont talán már egy újabb korszak kezdetét jelzi, hogy egy hármójuk főszereplésével készült film csupán DVD-n jut el a hazai közönséghez…

A film

Szinte semmi gond nem lenne a Stone-nal, ha a definiálása nem ütközne azonnal hatalmas akadályokba. Mert ha egy film egyszerre romantikus thriller, börtönmozi, és vallási kérdéseket feszegető karakterdráma, az együtt egy kicsit sok. Mindez azonban nem a vegytiszta műfajok eltűnése fölötti siránkozás akar lenni, hiszen mindaddig nincs gond a keveredéssel, amíg a zsánerek támogatni, sőt erősíteni tudják egymást egy produktumban – a Stone esetében viszont erről, sajnos, szó sincs.

Stone (Edward Norton) immár nyolc éve börtönben ül, így elérkezettnek látja az időt, hogy a szabadon bocsátásokról döntő, egyszemélyes testület, azaz Jack Mabry (Robert De Niro) elé járuljon szabadulási kérelmével. A nyugdíj előtt álló Jack egyik utolsó ügyeként vállalja a bűneit látszólag tiszta szívből bánó gazfickó esetét, ám akkor még nem sejti, hogy a fonott hajú fenegyerek sokkal többre képes szabadulásának elérése érdekében, mint egy átlagos börtöntöltelék.

Stone ugyanis, amellett, hogy őszintén és nyíltan próbál viselkedni a kihallgatások során, megkéri feleségét, Lucettát (Milla Jovovich), hogy keresse fel ítészét kevésbé hivatalos formában, és próbáljon a férfiben pozitív benyomásokat kelteni vele kapcsolatban. A nimfomán vadócként megismert asszonyka túl is teljesíti férje akaratát, így Jacknek nem marad sok választása a férfi szabadon bocsátását illetően.

Kirobbanóan újszerű történetről tehát nem beszélhetünk, ettől azonban még lehetne kiváló film John Curran legújabb alkotása. Annak viszont, hogy mégis megreked egy többé-kevésbé tisztességes iparosmunka színvonalánál, több oka is lehet. Egyrészt köszönhető ez a már megpendített zsánerösszefonódásnak: börtönfilmhez képest kevés börtönbeli jelenet, romantikus thriller helyett szexuális csábításokkal operáló, cseppet sem izgalmas történet, karakterdrámának pedig – minő fájó – nem elég erős karakterek és színészek.

Legerőteljesebben a vallásos szál vonul végig a filmen, hiszen Jack életét a hétvégi istentiszteletek és az autójában hallgatott, folyton duruzsoló spirituálrádió révén állandóan körüllengi az istenfélelem. Erre az álcázott kereszténységre kontráz rá Stone börtönbeli megtérése egy lélekvándor szekta tanai felé, mely aktusnak köszönhetően azonnal átlát az önmagában sem igazán hívő férfi érzéketlen maszkján. Ez a spirituális szál aztán olyannyira elhatalmasodik a film végére, hogy joggal merül fel a kérdés: mi szükség volt a többi műfaj idekeverésére?

A Stone tehát egy több sebből vérző, egyszer nézhető alkotásra sikeredett, melynek legnagyobb érdeme is csupán szakmai szemmel vehető észre: kép és hang kapcsolata a filmben már-már bressoni módon egészíti ki, és értelmezi újra egymást. Kár, hogy az erre való törekvés lekötötte a rendező minden energiáját, és így filmje nem lett több egy műfajokat kóstolgató, erőtlen történetnél.

A lemez

Az ADS Service semmilyen extra tartalmat nem tett a lemezre.

Stone
színes, amerikai thriller, 105 perc, 2010

rendező: John Curran
forgatókönyvíró: Angus MacLachlan
operatőr: Maryse Alberti
producer: David Mimran, Jordan Schur, Holly Wiersma
vágó: Alexandre de Franceschi

szereplők:
Robert De Niro (Jack Mabry)
Edward Norton (Gerald ‘Stone’ Creeson)
Milla Jovovich (Lucetta Creeson)
Enver Gjokaj (a fiatal Jack)
Frances Conroy (Madylyn Mabry)

IMDb

A DVD megjelenése: 2012.03.13.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DTS, angol DD 5.1
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3290 Ft

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés