Kritika

Poén nélküli vígjátékot karácsonyra? – Hivatali karácsony

Hivatali karácsony (Office Christmas Party)

Hivatali karácsony (Office Christmas Party)A Hivatali karácsony borzalmas. Nézhetetlenül pocsék. Soha korábban nem adtam filmnek 1 pontot, de ez – ahogy értékelős meghatározásunk is mutatja – tényleg a filmgyártás elképzelhető legalja.

Pedig alapvetően nem lenne rossz ötlet a mindennapokban robotoló hivatalnokok és keményen dolgozó kisemberek év közben felgyülemlett frusztrációit egy orbitális év végi buliba fojtani… de nem így, ahogy azt Josh Gordon és Will Speck rendezők (valamint az a „mindössze” hat forgatókönyvíró) vászonra vitték. Mert a Hivatali karácsony vígjátéknak dögunalmas, botrányfilmnek harmatgyenge, kikapcsolódásnak meg pénzkidobás. De komolyan, ha választanod kell, hogy végigsakkozol egy hetet egy vidéki idősek otthonában vagy megnézed ezt, akkor sok sikert az élemedett korúak mattolásához – a filmet legalábbis semmiképpen ne!

A történet egyébként – ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről – valami olyasmi, hogy egy nagy cég totál infantilis és alkalmatlan részlegvezetője, Clay (T.J. Miller) hatalmas karácsonyi bulit akar csapni alkalmazottainak, mert állítólag fontosak számára – az pedig, hogy a nőknek vibrátort, a kopasznak meg hajvágó gépet akar venni, bizonyítja, hogy milyen jól ismeri is ezeket a számára fontos embereket. Aztán hirtelen betoppan Clay nővére, Carol (Jennifer Aniston), aki a cég vezetőjeként megparancsolja, hogy nem lehet buli. Ezért Clay még inkább meg akarja azt csinálni. De aztán Carol majdnem megfojtja, és ebből megérti, hogy nem lehet. Aztán mégis megcsinálja.

Hivatali karácsony (Office Christmas Party)

A fifikás történet, mélyenszántó családi dráma és izgalom tehát garantált, miközben nagyítóval keressük a poénokat ebben az állítólagos vígjátékban, amibe készítői igyekeztek sok mindent belezsúfolni, mégis egy nagy semmi lett belőle. Mert hiába van itt a többször is eldurrogtatott (haha!) fingós poéntól kezdve a meztelenkedős, szexuális utalásokat magukból ontó beszólásokig minden, ezek inkább szánalmasak, mint viccesek. Mint ahogy az ezek kontrasztjaként bedobott, karót nyelt HR-es vezetőn sem tudunk egyetlen jóízűt sem kacagni, még akkor sem, amikor gátlásait félretéve a halálos iramú Dominic Torettót megszégyenítő módon száguldozik családi furgonjával a városban – mert egész egyszerűen ez sem vicces.

A főszereplők között tüntették még fel a Jason Bateman által alakított Josh Parkert, aki miatt azonban csak még kínosabban érezzük magunkat (poénja neki sincs egy darab se): a frissen elvált, töketlen, a részleget ténylegesen vezető, de magasabb beosztásért folyamodni nem merő nyámnyila gyökér karaktere végül csak arra lesz jó, hogy legyen valaki, aki a végsőkig kitart az alkalmazottaival a fentiek fényében oly „sokat” törődő Clay mellett – ja, meg hogy elsőként mélytorkozza le annak a Mikulás alakú jégszobornak a farkát, amiből roppant gusztusos módon túlzott mennyiségű tojáslikőrt zúdítanak a szájába, ami aztán folyhat mindenfelé.

Hivatali karácsony (Office Christmas Party)

Felesleges is több szót vesztegetnünk erre a filmre, mint ahogy halottba sem illik még egyet belerúgni. A Hivatali karácsony sajnos nem más, mint nagybetűs pénzkidobás, aminek ha a költségvetését odaadták volna a világ legrosszabb filmrendezőjének kikiáltott, ám nemrégiben visszavonult Uwe Bollnak, valószínűleg még akkor is jobban jártunk volna. Így azonban, hogy a méltán nagynevű Jégi dicsőségünk és Sejtcserés támadás című eposzokat is elkövető rendezőpároshoz került, ránk szabadították a leggagyibb mozgóképet, ami az idei évben készült.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés