Kritika

Üres napló – Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón

el camino kerkelingHape Kerkeling könyve, az Ich bin dann mal weg közel három millió példányban fogyott Németországban – nem tudom, milyen lehet, de az biztos, hogy Julia von Heinz belőle készített filmje alapvetően érdektelen. A Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón csak egyetlen dologra nem ad választ – a címben feltett kérdésre.

Hape Kerkeling népszerű német humorista, aki egy betegséget követően nekiindult a híres Szent Jakab-út végigjárásának. Élményeiről jegyzeteket készített, amiből aztán könyv született. Lehet, hogy a könyv sziporkázó – nyilván nem véletlenül kedvelt művész Kerkeling –, de a film ebből mit sem ad át. A forgalmazó oldalán olvashatjuk, hogy a mű, amely 100 hétig vezette a szépirodalmi sikerlistát Németországban, nagy mértékben szól a kiégés/burn-out jelenségről, és arra keresi a választ, hogy egy középkorú, és sikeres férfi hogyan képes a szakmai kiégésével szembenézni. Ez remek téma lehetett volna a film számára is – sajnos Jane Ainscough, Sandra Nettelbeck és Christoph Silber forgatókönyvírók elbagatellizálták a dolgot, és csak érintőlegesen foglalkoztak a problematikával. Bár a filmbéli zarándoklat hátterében megismerjük Hape pályáját, megtudjuk, hogy exhibicionista kisfiúból hogyan lett sztár, és mi vezetett egészségügyi összeomlásához, mégsem kapunk rá választ, hogy valójában milyen kihívást jelentett ez a művésznek.

Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón nem több, mint egy fiatalkora végén járó férfi túrázása, ami sem spirituális, sem  fizikai értelemben nem túl izgalmas. Kerkeling (a Pénzhamísítókból vagy A bukás – Hitler utolsó napjaiból ismerős Devid Striesow, aki alakításáért Jupiter-díjat kapott) összeakad néhány emberrel, akiknek története szintén nem kifejezetten tanulságos – sem hősünket, sem ezeket az esetlegesen felbukkanó karaktereket (köztük az alakításáért szintén Jupiter-díjra jelölt, az Éjféli gyors Lisszabonba vagy A mások élete sztárja, Martina Gedeck) nem ismerjük meg igazán, így sem szimpátiánkra, sem érdeklődésünkre nem igazán tarthatnak számot.

Bár a Szent Jakab-út Santiago de Compostelába tart – a film nem fut sehova. Nem rajzolódik ki sem Kerkeling, sem útitársainak lelki fejlődése, a történet vége is teljesen előkészületlenül éri a nézőt. Hogy rossz film lenne a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón? Azt nem mondanám. Bár viszonylag eseménytelenül telik a játékidő, ahogy útitársai, mi is Kerkeling mellé sodródunk, elidőzünk Felix Poplawsky meseszép tájképein, elmerengünk rajta, vajon nekiindulnánk-e a nagy útnak, és mit várnánk tőle.

el camino kerkeling

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com