Kritika

Egy örök barát nyomában – Hol van Anne Frank?

Anne Frank képzeletbeli barátnőjének, Kittynek a szemszögéből beszél a holokausztról Ari Folman gyerekeknek szóló animációs filmje, a Hol van Anne Frank?, ami remek példája annak, hogy a múlt történésein keresztül hogyan lehet aktuális problémákra is felhívni a figyelmet.

Anne Frank naplója és ezen keresztül a lány személye a legnagyobb szörnyűségek között is megtörhetetlen szellem és emberség szimbólumává vált. Ari Folman író-rendező holokauszt-túlélő családban nőtt fel, munkái során, mint például a Made in Israel vagy a Libanoni keringő, gyakran foglalkozik személyes és kollektív traumákkal. Anne Frank történetét nem a hagyományos naplóformátumot követve dolgozza fel, hanem életre kelti a szövegben megnevezett Kitty-t, aki egykor Anne fantáziájának szülöttje volt, most viszont, ugyan a naplóhoz kötve, de önálló útra indul a mai világban. Megzavarodva az ismeretlen helyzettől azzal szembesül, hogy a Frank családnak nyoma veszett, rejtekhelyüket pedig múzeummá alakították.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Kitty egykori barátnője nyomába ered Amszterdamban, ahol felfedezi, hogy Anne fizikailag ugyan nincs jelen, mégis sokféle formában köztük él.

Épületek viselik a nevét, szobrot állítottak neki, a naplójában leírt sorait emlegetik, mégis az emberek inkább csak tetszelegnek emlékében, de nem cselekednek aszerint. Tapasztalatában megerősíti, amikor megtudja, milyen körülmények között élnek menekültek a városban, akik azért bujdosnak, hogy ne toloncolják őket vissza háború sújtotta hazájukba.

Két idősíkon ismerjük meg Anne és családja történetét. Egyrészt Kitty visszaemlékezései által, amelyek szorosan a naplóhoz kötődnek. Feltárul előttünk a fiatal lány belső világa, belelátunk a család mindennapjaiba, a félelembe és bizonytalanságba, ahogy reményeikbe és apró örömeikbe is. Másrészt a jelenen keresztül: a főhős barátnője nyomába ered, a városban kutatva vele együtt ismerjük meg Anne életének utolsó szakaszát.

A cselekményben múlt és jelen összeér:

amit Kitty magával hoz a lány személyiségéből és történetéből, átforgatja a mába. Erről szól aktív szerepvállalása a menekültek oldalán. Harcában társa egy aktivista fiú, aki vezetője lesz a modern világban, és akivel egymásba szeretnek.

Az animációs filmek eszköztára számtalan lehetőséget ad arra, hogy nehéz témákról, komplex érzelmekről egy elvontabb módon lehessen beszélni. Ilyenre példa a halálról és a gyászfeldolgozásról szóló Coco című Pixar-film, vagy Jonas Poher Rasmussen Menekülése is. Az animációs dokumentumfilm egy afgán férfi visszaemlékezésein keresztül beszél arról, mit is jelent menekültnek lenni. Ráadásul a rendezőnek filmje elkészítésében inspirációt jelentett Ari Folman Libanoni keringője is, hiszen szintén egy dokumentumfilm, ami a nyolcvanas évek libanoni háborújáról mesél izraeli katonák visszaemlékezésein keresztül.

A Hol van Anne Frank? fantasztikus elemekkel teli világa segít megérteni Anne érzéseit a bizonytalan jövővel és a félelemmel teli jelennel kapcsolatban. Fantáziavilágában a náci csapatokkal szembeszállók sokszínű seregében például feltűnnek kedvenc filmsztárjai is. A szereplők kavalkádja hasonlít A futurológiai kongresszus karaktereinek hallucinációihoz, amelyek meghatározzák azt, hogy egyenként ki hogyan látja a világot.

Anne történetében a deportálás és a halál is inkább szimbolikus módon jelenik meg.

Ehhez az alkotók a görög mitológiából merítenek, így például Anne másokkal együtt vonat helyett csónakba száll és hajózik a koncentrációs táborok helyett az alvilágba, ahol Hádész dönt arról, kinek ad még egy lehetőséget.

Ari Folman az Anne Frank Alapítvány felkérésére készítette el a filmet, amin nyolc éven át dolgoztak. A Hol van Anne Frank? edukációs céllal készült, érződik rajta, hogy nagyon tudatosan választották meg, kiknek, milyen korosztálynak szól. Benne van a tizenévesek rácsodálkozása az életre, az első szerelem, a gyermeki naivitás, miközben a szereplők súlyos témákban merülnek el.

A film üzenete egyértelműen, tisztán bontakozik ki Anne történetén és a menekültek helyzetének ábrázolásán keresztül. Szépen kapcsolódik össze ez a két szál, a történelem és a jelen. A Frank család a nácik elől Németországból Hollandiába menekült, Kitty pedig a mai világban küzd a menekültek oldalán. A múlt és a jelen között a főhős a kapocs, célja pedig, hogy rámutasson a szolidaritás és az emberség fontosságára, olyan értékekre, amiket nem szabad hagyni elhalványulni.

Kalmár Lalita

Kalmár Lalita az ELTE bölcsészkarán végzett filmszakon, majd később filmírást tanult a METU művészeti karának mesterszakán. Írt kisjátékfilmet, sorozatot, dolgozott színészekkel filmben és színházban egyaránt, a filmkészítés gyakorlatába is belelátott. Szakdolgozatában a bollywoodi film műfaji sokszínűségét vizsgálta, emellett nagy rajongója a szerzői filmnek, illetve a szerzői életutak feltérképezésének.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés