Kritika

Hölgyválasz – Az ifjú Viktória királynő

Az angol filmgyártás terén az utóbbi évtizedben jellemzővé vált az a tendencia, hogy történelmi visszatekintéseiket női szemszögből, uralkodói pozícióba került hölgyek (Elisabeth, A másik Boleyn lány) vagy a nem létező XIX. századi női egyenjogúság élharcosainak figuráin (Büszkeség és balítélet, A hercegnő) át világítják meg. Jean-Marc Vallée filmje ezért már önmagában is érdekes, hiszen Viktória személyében sikerült a két karaktertípust egyesítenie.

Az ifjú Viktória királynő témaválasztásából egyaránt fakadnak előnyök és hátrányok, hiszen az 1830-as évek végi, az ipari forradalom eredményeivel fejlődésnek indult Nagy-Britannia mind politika- mind társadalomtörténeti szempontból rendkívül mozgalmas helyszínnek számít. IV. Vilmos király (Jim Broadbent) közelgő halála miatt a tizennyolc éves, mindeddig hímes tojásként kezelt Viktória (Emily Blunt) kegyeiért férjjelöltek és egymásnak ellentmondó tanácsadók hada versenyez. A politika színpadán választójogi, munkás- és agrárügyi kérdésekben Lord Melbourne (Paul Bettany) és Robert Peel (Michael Maloney) vív egymással érdekharcot. Az udvarlók között pedig a Belgiumból származó Albert (Rupert Friend) is helyet kap, akit egész életében Viktóriával való lehetséges házasságára készítettek fel. Jól érezhető, hogy ez az időszak a brit történelem egy erősen átmeneti korszaka, amely bár rendkívül érdekes, önmagában hordozza annak veszélyét, hogy a rendező esetlegesen rosszul szabja meg történetének kezdetét és végét.

Előbbivel – az előrevetített koronázást leszámítva – Jean-Marc Vallénak még sikerült is megbirkóznia, a lezárás azonban alaposan kifogott rajta. Miközben a film egészében kiváló arányérzékkel lavírozik a szerelmi szál és a politikai ingovány taglalása között, addig a befejezést minden fejtágító felirat ellenére a családi béke beálltának megfogalmazásával irgalmatlanul nyitottan hagyja. Mindettől függetlenül Az ifjú Viktória királynő egyaránt érdekes és szívmelengető alkotás, ami a nagyszerű színészi játéknak is köszönhető. A legszebb pillanatokat Jim Broadbent nyújtja a sokat tapasztalt IV. Vilmos szerepében, de Emily Blunt és Rupert Friend között is tüzesen izzik az a bizonyos szenvedély. Ugyanakkor a látvány- és jelmeztervezők is hibátlanul képezték le a történelmi közeget. A korszak színpompás ruhakölteményeivel már nem egyszer találkozhattunk, azonban egy ötletes átélezésnek hála, arról is meggyőződhetünk, hogy a látványban még az aranypoharaknak is milliméterre pontos helye van.

Az ifjú Viktória királynő meglepetésre mindkét nem számára kellemes kikapcsolódás lehet. A hölgyeknek a romantikus szál és a megbecsülésért folytatott küzdelem, a férfiaknak a politikai történések kedveznek. A moziból kijövet pedig együtt törhetik majd a fejüket a brit történelmi filmek következő női kulcsfigurájának személyén.

Az ifjú Viktória királynő (The Young Victoria)
színes, feliratos, angol-amerikai történelmi dráma, 105 perc, 2009

rendező: Jean-Marc Vallée
forgatókönyvíró: Julian Fellowes
zeneszerző: Ilan Eshkeri
operatőr: Hagen Bogdanski
díszlettervező: Maggie Gray
jelmeztervező: Sandy Powell
producer: Sarah Ferguson, Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese
látványtervező: Patrice Vermette
vágó: Jill Bilcock, Matt Garner

szereplők:
Emily Blunt (Viktória hercegnő)
Rupert Friend (Albert herceg)
Paul Bettany (Lord Melbourne)
Miranda Richardson (Kent hercegnője)
Jim Broadbent (William király)
Mark Strong (Sir John Conroy)
Thomas Kretschmann (Leopold, Belgium királya)

IMDb-átlag: 7,1
www.theyoungvictoria.co.uk

Kiss Tamás

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..