Kritika

Melyiket a kettő közül? – Honnan tudod?

Ismerek párokat, akik szembeszökően hosszú és tartalmas kapcsolatukat környezetük előtt látványosan túlragozzák. James L. Brooksnak (Becéző szavak, Lesz ez még így se) hála most már e tulajdonságcsokor mozgóképes kivetülését is megtapasztalhattam. A Honnan tudod? magvas szórakozást nyújt, zavarba ejtő terjedelme ellenére is a kortárs hollywoodi romkomok élmezőnyébe sorolható.

A film

A leadet követő első sorban azonban meg is hazudtolnám magam, hiszen korántsem vagyok biztos benne, hogy a Honnan tudod? minden elemében besorolható lenne a romantikus komédiák műfajába. Megkockáztatom, hogy James L. Brooks a zsáner kiparodizálását tűzte ki célul, s a narratívába csak utólag szüremkedtek be romantikus pillanatok. A lineáris cselekményvezetésű film olyan ívvel rendelkezik , amelynek természetesen van eleje és vége, s tartalmaz konfliktust is, jelenetei mégis inkább a kapcsolati hálókban araszoló fejlődést mutató szituációs komédiákra emlékeztetnek. Az udvarlási metódust egymásra találások és faképnél hagyások sorozata színesíti, miközben a forgatókönyvért is felelős James L. Brooks frappáns és életszerű dialógusai, valamint Janus Kaminski tablószerű otthonosságot sugárzó képei az ismétlődő helyzeteket is megtöltik tartalommal.

A Honnan tudod?-ban négy szélsőséges élethelyzetű karakter kerül döntéskényszerbe. Lisa (Reese Witherspoon) útkereső személyiség, akit nemrég rúgtak ki a női baseball-válogatottból, így irányt vált, s a párválasztás mikéntjeit vizslatja. Két jelöltje azonban együtt ad ki egy egészet: a sztársportoló Matty-ről (Owen Wilson) biztosan tudja, hogy kiváló az ágyban, s az anyagi gondtalanságot is képes biztosítani, a naív George (Paul Rudd) ellenben a figyelmes barát szerepében tündököl, miközben adócsalás vádjában eljárás indul vele szemben. A szerelmi háromszög mellett a film negyedik pillérét George apja (Jack Nicholson) képezi, aki enervált segítőkészséget tanúsítva próbálja kihúzni fiát a slamasztikából. Szerencsére a karakterek csak látszatra egydimenziósak, valamennyi alakról kiderül, hogy attitűdjük ellentétes pólusát is ki tudják fejezni a maguk ügyefogyott módján, így pedig könnyedén szerethetővé válnak. A nőcsábász Matty pl. színtiszta kedvességből komplett fogkefe- és ruhatárat tart fenn lakásában egyéjszakás kalandjai számára. A direktori elgondolás hibátlan, hiszen a gondosan felépített figurák ismétlődő helyzetekre adott reakciói minden egyes alkalommal sziporkázóak maradnak. Az összképen csupán a kelleténél negyed órával hosszabb játékidő ront.

A Honnan tudod? öniróniája életvezetési tanácsadásként funkcionál, s csak remélni lehet, hogy a kifigurázott gócpontok feloldásaira az egyszeri néző mellett az ügyeletes romkom-felelősök is felfigyelnek.

A lemez

Az Intercom kiadványa a nyár információkban talán legdúsabb darabja volt. A mind hagyományosabbá váló audiokommentárok a kimaradt jeleneteket is feltudták turbózni.

Honnan tudod? (How Do You Know)
színes, amerikai romantikus vígjáték, 121 perc

rendező: James L. Brooks
forgatókönyvíró: James L. Brooks
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Janusz Kaminski
producer: Julie Ansell, James L. Brooks, Laurence Mark, Paula Weinstein
executive producer: John D. Schofield
vágó: Richard Marks

szereplő(k):
Reese Witherspoon (Lisa Jorgenson)
Paul Rudd (George)
Owen Wilson (Matty)
Jack Nicholson (Charles)
Kathryn Hahn (Annie)
Shelley Conn (Terry)
Dean Norris (Tom)
Mark Linn-Baker (Ron)
Domenick Lombardozzi (Ryan)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.06.29.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, orosz DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, török, szlovén, szlovák, szerb, román, portugál, litván, lengyel, izlandi, horvát, héber, görög, észt, cseh, bolgár, arab, angol
Extrák: Bakiparádé; Audiókommentár a filmkészítők közreműködésével, kiválasztott jelenetekhez James L. Brooks és Owen Wilson közreműködésével; Kimaradt jelenetek a rendező kommentárjával; Kisfilm
Ár: 3190 Ft


Warning: Illegal string offset 'Movie' in /home/customer/www/filmtekercs.hu/public_html/wp-content/plugins/wp-review/includes/functions.php on line 2173

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés