Kritika

Horror Jumanji – Libabőr

Goosebumps_4Egy társasjáték helyett most a népszerű Libabőr könyvsorozat szabadul rá valóságunkra, ami többek között azzal jár, hogy óriás sáskák eszik az autókat, farkasember bolyong a szupermarketben, gonosz kerti törpék gyülekeznek a konyhában.

 

A gyermekeket megcélzó rémmesékből álló Libabőr könyvsorozat darabjaiból az első regény kiadása óta  – amit aztán további 61 követett –, több mint 350 millió kelt el világszerte. (Magyarul eddig csak 16 könyvecske jelent meg, így csak mérsékelten járulhattunk hozzá ehhez a tekintélyes számhoz.) A népszerűség borítékolta, hogy előbb-utóbb mozgóképen is élvezhessük R. L. Stine történeteit. Nem kellett sokat várni a rajongóknak, számos alkalommal és formában adaptálták eddig is a bestseller regényfolyamot, illetve annak részeit, ezek közül a legismertebb az írott alapanyaghoz erősen ragaszkodó, azonos címen ismertté vált  tv-sorozat. Most a könyvsorozat válogatott motívumait gyúrták össze egész estés filmmé Jack Blackkel a főszerepben.

A film története ott kezdődik, hogy Zach (Dylan Minnette, aki korábban szerepelt az R. L. Stine’s The Haunting Hourban is.) és édesanyja (Amy Ryan) egy kisvárosba költöznek egy különös, zárkózott férfi (Jack Black) és lánya, Hannah (Odeya Rush) szomszédságába. Zachnek az első pillanattól kezdve gyanús a fickó, biztos benne, hogy rejteget valamit. Hannah viszont annál szimpatikusabb. Ez a két érzés keveri meglehetősen nagy bajba az egész környéket.

goosebumps_5A film négy főszereplője – két szerelmes, a középiskola lúzere és egy író – az átlagnál szorosabb kapcsolatot ápol a fantáziavilággal. Ideális karakterek egy olyan történethez, ami a képzelet erejéről szól, és aminek középpontjában ennek megfelelő klasszikus probléma feszül: a fantáziavilág és a valóság időnként kibékíthetetlen viszonya.

Kezdetben csak a kitalált rémlényekkel cimboráló íróban tombol ez a konfliktus, ami a kíváncsi kamaszok képében közeledő valóság, és egy kis misztikus körítés hatására hirtelen rázúdul egy egész városra. Viszonylag rövid idő alatt jut el oda film, hogy archetipikus (zombik, jeti, gonosz hasbeszélő báb stb.) és kevésbé archetipikus (rémisztő repülő pudli, elpusztíthatatlan kerti törpék stb.) horrorlények felvonulásává váljon, ami lényegében bármire lehetőséget adhatna. Lehetne ijesztő és bőven van hely a humor számára is. Minden bizonnyal tervbe is lett véve mind a kettő, a megvalósításba azonban már csak kis adagban került az említett két összetevő, ami elsősorban az összecsapott forgatókönyv számlájára írható.

goosebumps_2A Libabőr több szempontból  olyannak hat, mintha a Buffy, a vámpírok rémének három-négy részét keverték volna össze a vásznon. Szántszándékkal kissé gagyi rémek várják a főszereplőkből álló szedett-vedett csapatot minden utcasarkon, pont azon az estén, amikor a középiskolás bál is zajlik a kisvárosban. Ők pedig megpróbálják helyrehozni a misztikus kalamajkát és belefutnak néhány váratlan és meghökkentő helyzetbe. Nem is lenne ezzel baj, ám a Buffy egy részébe több kreatív ötlet és poén jutott, mint ide. Ráfolyik ugyan Jack Black arcára a farkasember-nyál, ő pedig fintorog. Nekem ezen nem sikerült nevetnem. Pedig láttam már Jack Blacket viccesnek.

A könyvsorozat és a film alapkoncepciója lényegében bármire lehetőséget nyújt, amire filmkészítő vágyhat horrorvígjáték terén. Éppen ezért lehangoló a végeredmény, ahol egy-két hatásos pillanattól eltekintve maximum az idegtől lehet libabőrös a néző.

 

 

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés