Kritika

Hős dömping – HA/VER

Bátor vállalkozás manapság képregény filmesítésbe kezdeni. Nem csak azért, mert Dunát lehetne rekeszteni a műfaj darabjaival, de a minden próbálkozásra jellemző üresség és klisék halmozása miatt is. Ez a veszély azonban távolról sem fenyegeti a Ha/Vert!

Az újabb szerencsétlen fordítású cím mögött ugyanis egy minden ízében újdonságot hozó szuperhős paródia és egyben izgalmas akció film robban a mozivásznon, Matthew Vaughn rendezésében. Eddig általában csak kínunkban mosolyogtunk a hasonló alkotások megfáradt poénjain, vagy adott esetben a komolynak szánt, mégis vércikire sikerült jeleneteken. Most végre őszintén nevethetünk és szórakozhatunk.

Dave (Aaron Johnson), a képregényfüggő kamasz hirtelen ötlettől vezérelve felcsap szuperhősnek. Képességei: szuperátlagosság és lányok szemében láthatatlanság. Impozáns, nemde? Kifejezetten hasznosak ezek a rosszfiúk kiiktatásánál. Sebaj, a frissen rendelt zöld búvárruhában villogó srác ennek ellenére az ártatlanok védelmére siet. Még az épphogy megúszott, érzékelés vesztéssel járó első bevetés se riasztja vissza Ha/Vert, akinek híre hamar bejárja a világhálót, eljutva a helyi maffiához is. Hősünk egyre meredekebb terepre téved, időközben pedig megismerkedik két újabb önjelölt szuperhőssel, akik egészen más pályán játszanak.

kickass2

A paródiaként induló filmbe hamar vegyülnek bosszúálló motívumok Big Daddy (Nicolas Cage) és Hit Girl (Chloë Moretz) részéről, hiszen a két, meglehetősen jól felkészült jelmezes véres leszámolást tervez a maffiafőnökkel. Dave esetlenkedése másodrangúvá válik, helyette főszerepet kap a 11 éves Hit Girl vérengzése. Az apró szuperhős ifjú kora ellenére teljes lelki békével öldökli halomra a maffia tagjait. Hullanak a fejek, patakokban folyik a vér, majd a lila parókás kislány bepózol és arcunkba vágja a trágár tutit. Nesze nektek klisék és sablonok! A film egyértelműen felnőtteknek, nem pedig képregénybújó kissrácoknak szól, számomra valahogy mégis furcsa ötlet 11 éves lánykából mocskos szájú gyilkológépet faragni, de haladjunk a korral, és ne akadjunk fel ilyen „apróságokon”. Big Daddy és Hit Girl ugyanis igazán pergő, látványos akcióvá változtatja a szatírát. A folyamatos stílusváltásnak köszönhetően a rendhagyó alkotás egy percre sem engedi elkalandozni a figyelmünket.

A szereposztás szintén zseniális, az egyedi figurák megformálása mindenki részéről tökéletes. A lúzernek jelölt Aaron Johnson szeretni valóan bukdácsol a veszélyes kalandokban, Chloë Grace Moretz teheségéhez pedig kétség nem férhet. A fiatalok mellett feltűnő Nicolas Cage saját ötletét vitte karakterébe (Bruce Wayne – Batman figuráját dolgozta bele), mellyel remek alakítást nyújt.

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com