Kritika

Hosszú az út Limanból Manilába – BeSZERvezve

-1Kérdés, hogy lehet-e örök drogkábulatban szuper ügynök valaki? Naná, hogy lehet, és nem is akármilyen! Csak nem szabad felébreszteni. Mert a BeSZERvezve Mike Howellje egy igazi alvóügynök!

Nima Nourizadeh iráni-angol rendező (Project X – A buli elszabadul) második filmje, az American Ultra némi nyelvi leleménnyel BeSZERvezve címmel került a magyar mozikba. A fergeteges akcióvígjátékban véres lövöldözések, robbantgatások és kemény verekedések tartják végig izgalomban a nézőt. A film közben olyan érzése van az embernek, mintha egy igazi Tarantino filmet látna. Ami örömmel tölt el.

Az akciófilm egy átlagosnak tűnő pár váratlan fordulatokkal terhelt szerelmi életének bonyodalmairól, és a likvidálásukra irányuló, nem mindennapi CIA akcióról szól. A virginiai Limanban tengődő, lomha gondolkodású Mike Howell (Jesse Eisenberg) sajátos klausztrofóbiában szenved: nem képes elhagyni a várost, amelyben él. Így nemcsak Hawaiiba képtelen elrepülni szerelmével (Kristen Stewart), hogy ott végre megkérje a kezét, de a CIA keményfiúk is ebbe a porfészekbe kénytelenek nagy erőkkel kiszállni, hogy likvidálják az immáron megbízhatatlanná vált alvóügynököt. Mike, aki egy lepusztult városszéli élelmiszerboltot működtet, kedvenc foglalatosságként soha el nem készülő képregényének rajzolásával tölti az idejét. Ebbéli tevékenységében zavarják meg a nagyszabású CIA akció keretében.

american ultraA film ívét a Mike Howell megsemmisítését szolgáló hajsza képezi, mindeközben a háttérben dúl a CIA felsővezetőinek vérre menő presztizscsatája. A két CIA főnök, az Észlény Programért felelős Victoria Lasseter (Connie Britton) és a gátlástalan törtető, Adrian Yates (Topher Grace) előbb a CIA központban, majd Limanban vívják pusztító közelharcukat.

Mike droggal átitatott agyában csak lassan áll össze a kép, hogy a CIA Észlény Program keretében – tudtán kívül – szuper ügynökké képezték ki évekkel ezelőtt, és ily módon használták őt. Mivel a nézők számára is lassan fejtődik fel ez a szál, eleinte felfoghatatlan, mi célt szolgál ez a képtelen, de vérességében is időnként komikus kormányzati akció, az egetverő hajsza egy érdektelen és teljességgel hasznavehetetlen fiú után. A megértéshez némi segítséget nyújtanak Mike gyermekkorából és múltja homályos emléktöredékeiből felvillanó, már-már felfoghatatlanul gyors vágássorozatok. A tudat mélyéből ily módon felbukkanó képek egy megbomló elme irracionális működését sugallják. Robotnak gondolván magát, Mike Howell időnként maga is kételkedik ember mivoltában. A labilis, beszari Mike Howellből a szemünk láttára válik Jesse Eisenberg parádés alakításában keményöklű fenegyerek, félelmetes gyilkológép, ha szerelme megmentése a tét.

american-ultraA film látványvilágát megteremtő Michael Bonvillain kitűnően érzékelteti az egymástól elütő helyszínek atmoszféráját. A virginiai Liman szürke, koszlott, depresszív világát szembesíti a CIA főhadiszállás fénnyel telített, ám rideg, racionális, kíméletlenséget sugalló helyszínével.

A film vígjátéki hangulatát több helyütt az aláfestő zene is fokozza és ellenpontozza. Miközben a vérrel átitatott Mike Howell épp egy durva akcióra készül szerelme visszaszerzésért, az ötvenes évek csöpögős, búgó dallama andalítja a nézőt.

A fiatalnak mondható Nima Naurizadeh a filmrendezők azon új nemzedékéhez tartozik, akik másként gondolkodnak erről a műfajról, mint híres elődeik. Ők az akciófilmekre oly jellemző „vérkomoly” harci jeleneteket és lövöldözéseket már sokkal inkább irónikusra–humorosra veszik – nem a BeSZERvezve az egyetlen ilyen film az évben, a Kingsman – A titkos szolgálat, A kém, de a héten startoló Az U.N.C.L.E. embere is ezt a trendet lovagolja meg. A BeSZERvezve iskolapéldája ennek a látásmódnak: Naurizadeh pörgős akciófilmjének hihetetlen szituációkba keveredett főszereplői helyenként ugyan már-már „emberfeletti” hősök, de a humor mindenen átsegíti a cselekményt. Egészen a Fülöp-szigetekig.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com