Kritika

Hová süllyedhet még Alec Baldwin és Salma Hayek? – Amit nem akarsz tudni a szüleidről

Lehet-e egy vígjáték profi színészek mellett is csapnivalóan pocsék? Az Amit nem akarsz tudni a szüleidről (Drunk Parents) bebizonyítja, hogy még Salma Hayek és Alec Baldwin is lehet igazi mélyvízi búvár az olcsó poénok tengerében.

Az Amit nem akarsz tudni a szüleidről története (és főleg szereposztása) alapján igazi vígjátékcsemege is lehetett volna. Adott egy házaspár, Frank és Nancy (Baldwin és Hayek), akiknek egyetlen leánygyermeke (Michelle Veintimilla) éppen egyetemre készül. A pénz viszont fogytán, de hőseink nem igazán akarják feláldozni fényűző életszínvonalukat. Nemsokára jön is a zseniális ötlet; miért is ne adhatnák ki az éppen nyaraló szomszéd házát? A megvalósításba azonban számtalan hiba csúszik, így Frank és Nancy nyakig süllyednek a kellemetlen pillanatokba… és sajnos mi nézők is.

A rendező, Fred Wolf korábban Charlie Sheennel dolgozott együtt a Mad Familiesben, de legújabb „remekművével” magasabbra kívánta tenni a lécet, ami végül mindennél alacsonyabban állt meg. A film gyakorlatilag olcsó altesti poénokra, trágárságra és viccesnek nem nevezhető popkulturális utalásokra épít. Sok szituáció valóban humoros is lehetett volna, ha az alkotók tényleg kiaknázzák a helyzetkomikumban rejlő lehetőséget. Egy jelenetben például Salma Hayeket pókok csípik össze. Egy Ace Ventura filmben egy ilyen jelenet Jim Carrey játéka és a történet természetessége miatt magától értetődően szórakoztató lehetett volna. Itt viszont az ilyen elemek olyan természetellenesen illeszkednek a történetbe, mint egy műfenyő az amazonasi esőerdőbe.

Külön érdemes kitérni arra is, hogy ez a film mennyire túlzásba vitte a trágárságot. Egy jó vígjátékban a vulgaritás és az altesti poénok sohasem öncélúak, hanem karaktereket írnak le vagy kifejezik a szituáció intenzitását azzal, hogy hirtelen valaki káromkodni kezd. A dolog a természetességen alapszik; a néző elhiszi, hogy ilyen szituációban valaki így reagál vagy a karakter jellegéből adódóan így viselkedik. Itt viszont ennek nyomát se látjuk. A filmben például szerepel egy olyan alak, akit szexuális zaklatás vádjával ítéltek el. A figura annyira túlkarikírozott, hogy a nézőnek több kínos pillanatot okoz a felbukkanása, mint maguknak a szereplőknek. A kínos szó egyébként is jól lefedi az egész film karakterét. Akad pár jó poén is, de ezek nem egyensúlyozzák ki a mérleg másik serpenyőjében lévő másfél órányi feszengést.

Külön komikumforrás lehetett volna a társadalmunkat is jól jellemző magamutogatás. A film gyakorlatilag hatalmas ziccert lő azzal, hogy alapmotívumával képtelen bármit is kezdeni.

Nem várja persze senki egy ilyen vígjátéktól, hogy mély társadalomkritikát fogalmazzon meg a fölösleges anyagi javak halmozásáról, de a jó komédia valamit tanít is a számunkra a nevettetésen túl.

A színészek próbálkoznak, de játékuk sajnos klisés ripacskodásba süllyed, ami külön szomorú annak tudatában, hogy Baldwin és Hayek egyébként mennyire tehetséges színészek. Hayek esetében az eredmény talán még tragikusabb, mert a film szinte mindent megtesz azért, hogy hősnőnket minél tárgyiasítóbb módon ábrázolja, főleg akkor, amikor a kamera a szoknyája alá pillant. Mintha csak tizenéves fiúk fantáziáját látnánk, amit azonban nem mindig érdemes filmre venni.
A mellékszerepek között felbukkan Treat „Hová süllyedtem a Hair óta” Williams is, de jelenléte teljesen súlytalan, akárcsak a felgyulladó csövesként bohóckodó Will Ferrell is (bár tőle talán jobban elfogadtuk már az efféle színvonalat).

Az Amit nem akarsz tudni a szüleidről egy igazi balfogás. Ráadásul nem az a kategória, ami annyira rossz, hogy már jó és szórakoztató. Ez a film bizony még a bőven értékelhetetlen kategóriába esik, és csupán terroristagyanús foglyok vallatására alkalmas kínzóeszköz. De annak mesteri.

Gueth Ádám

Gueth Ádám

Gueth Ádám a Filmtekercs gyakornoki programjában vesz részt. Ha te is jelentkeznél, kattints ide!

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..