Kritika

Törp mint vártuk – Hupikék törpikék: Az elveszett falu

A remake-ek és rebootok idejében mikor már mindent feldolgoznak, majd átdolgoznak frissítőnek hat egy olyan cím újrakezdése, mint a Hupikék törpikék. Az élőszereplős melléfogások után a Sony a helyes utat választotta: visszatért a széria alapjául szolgáló rajzfilm hangulatához.

A kezdő jelenetből érezhetjük, hogy az eredeti kedvelői mellett új közönség felé nyitnak az alkotók. A prológusban bemutatják nekünk Aprajafalva lakóit, ahol mindenkinek van egy tehetsége vagy kiemelkedő tulajdonsága. Egyedül Törpilla az, aki szűkölködik a ragyogó képességekben. Hiszen Törperősről lehet tudni, hogy „erős”, de a falu lakóinak már gondja akad azzal, hogy az „illa” mi fán terem. Amikor azonban a csúf, kopasz Hókuszpók újabb ármánykodása veszélybe sodor egy távoli, rejtett közösséget, Törpilla és barátai a segítségükre sietnek – a kaland során pedig a falu egyetlen lánya igyekszik megtalálni, hogy ki is ő valójában.

Hatalmas hátrányt kell leküzdenie a két Raja Gosnell-féle animációs infantilizmus után a Sonynak. A Hupikék törpikék 35 éves örökségének megcsúfolásai nem adtak más lehetőséget, mint egy 180 fokos fordulatot tenni a jó irányba. A varázslatos erdőhöz és az eredeti karakterábrázoláshoz való visszatérés nemcsak helyesnek, de megérdemeltnek is tűnik. Olyan érzésünk támad, mintha a Sony Az elveszett faluval kérne bocsánatot a sorozat rajongóitól.

Azonban a 3D-s animáció mellett a karaktereket nem sikerült újabb dimenzióba helyezni. Törpillát hiába kezeli a film többként, mint egy porcelánbaba, tulajdonságokat nem ad neki a történet során. Két lábbal a földön járó, magáért és a barátaiért kiálló,

de üres marad egészen a stáblistáig.

A film ügyesen titkolja, hogy az eredeti rajzfilmben a szépsége volt a kiugró faktora, de ezt a közönség nőtagjai sértőnek érezhetik. A ráeső fókusz eközben elszívja a figyelmet a törpfiakról, akik nevükben kiemelt vonásaikkal kísérik végig a szőke kékség útját.

A megmentésre váró közösség sem tartogat nagy meglepetéseket, csupán ellensúlyozzák Aprajafalva virsliparti-jellegét. Az ott megismert új karakterek is ugyanolyan archetipikus jellegűek, mint korábbi hőseink. Kihagyott ziccer a szerepeltetésük, melyet egy esetleges folytatás jobban kibonthatna. Az őket fenyegető Hókuszpók viszont sosem volt ennyire ostoba, hiszen mikor a macskája jobban képben van, mint ő, ott hatalmas lehet a szellemi zűrzavar. Egy pillanatig sem tudunk ellene szurkolni, mert nem is hisszük el, hogy képes a győzelemre.

Amiért a Hupikék törpikéket mégis kellemes csalódásként lehet elkönyvelni, hogy végig kedves marad és nem válik idegesítővé. A kaland szórakoztató, és a figurák is tudnak viccesek lenni, élükön Ügyifogyival, aki Murphy törvényeinek élő bizonyítékaként botorkálja végig a történetet. A helyszínek, ahol hőseink járnak, esetenként dúskálnak a kreativitásban, de sajnos nem minden esetben. A fizika törvényeire fittyet hányó folyó látványához képest egy zölden foszforeszkáló óriásnyúl megjelenése már-már az írói lustaság kategóriájába illik.

Az elveszett falu nem árul zsákbamacskát. Az Illumination Entertainment filmjeit (Gru, A kis kedvencek titkos élete) megidéző hiperaktív figurákkal teli, színekben tobzódó könnyed kalandfilm egyenesen a 12 éven aluliakra kalibrálva.

Nem buta és nem kezeli a nézőit sem annak.

Ez pedig két dologgal több, mint amit az előző részektől megszokhattunk. Törpénhetett volna sokkal rosszabbul is.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya