Kritika

Tévékatasztrófa – Hurrikán meló

Miért? Miért? Csak ez a kérdés ismétlődött bennem a Hurrikán meló mind a 103 perce alatt: amikor olyan látványos és eredeti filmek, mint az Expedíció elkerülik a mozikat, az ilyen Zs-kategóriás vackok miért riogatják ott a nézőket?

A direktor Rob Cohen kétségkívül letett ezt-azt az asztalra, a Koponyák, a Halálos iramban és az xXx idején még komoly rendezőnek tekintettük, az utóbbi években azonban csak felejthető folytatások – A múmia – A sárkánycsászár sírja – és futottak még filmek – A szomszéd fiú – kerültek ki műhelyéből. Cohen A hurrikán melóval koppan az alján – ez a tipikusan családi tévécsomagok 22. filmcsatornájára való alkotás nemcsak mellőz minden eredetiséget, de a tisztes iparosság követelményeinek sem mindig tud megfelelni.

A történet szerint Perkins (Ralph Ineson) vezetésével néhány elvetemült gaztevő az Egyesült Államok egyik pénzverdéjének kirámolását tervezik: az éppen tomboló hurrikánt használnák arra, hogy észrevétlenül meglépjenek 600 millió dollárral. A kincstár egyik őre (az Elrabolvasorozatból ismerős Maggie Grace), egy hurrikánokkal gyermekkora óra viaskodó meteorológus (Toby Kebbell) és bátyja, az egykori veterán (Ryan Kwanten) indulnak a túszok megmentésére.

A sztori már önmagában sem túl eredeti, Sylvester Stallone már a kilencvenes években készült egy hasonló projektre, amit végül a Cliffhanger – Függő játszma kedvéért ejtettek az alkotók. Akkor alábbhagyott a téma iránti érdeklődés, de Richard Wickliffe két éve megjelent Storm Crashers című regénye kapcsán, melyben egy hurrikán alatt egy high-tech heistet hajtanak végre, rögtön három filmterv – köztük a Hurrikán melóé – is napvilágot látott. Az alaphelyzet tulajdonképpen nagyon is izgalmas – a katasztrófafilm és a heistfilm ötvözése akár valami látványos újdonsággal is kecsegtethette volna a nézőt.

Rob Cohen filmje azonban mindezeket nélkülözi.

Kezdjük azzal, hogy a katasztrófafilmek legnagyobb élvezetét, a szépen kidolgozott rombolást most a középgagyi CGI szolgáltatja – ugyanez igaz az akciókra. Voltak jelenetek, ahol konkrétan megfordult a fejemben, hogy amit látok, makett…

Ennél is komolyabb gond van a karakterekkel és a színészekkel, akik életre keltik őket – Toby Kebbellnél csapnivalóbb főhőst ritkán látni, mondatai szinte leugranak a vászonról. Sajnos nem lóg ki a gárdából, a Trónok harcából ismerős Ralph Ineson csak néha tudja felmúlni. Mivel Kebbellt hamar elveszítjük, Maggie Grace lesz, akiért kicsit is izgulhatunk – de a papírízű párbeszédektől az embernek hamar röhögnie kell, így a film kellő önirónia nélkül önmaga paródiájává válik. A forgatókönyvet jegyző Scott Windhauser filmográfiáján csupa B-film szerepel – társa, Jeff Dixon még ennyit sem tud felmutatni. A panelekből építkező fordulatokat, a kidolgozatlan figurákat és a bűnös élvezetnek még pont jó akciókat meg is bocsátanánk nekik, ha a mozimegjelenéssel nem sugallnák, hogy ez jobb film az egyenesen DVD-re készülő alkotásoknál…

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya