Kritika

I believe I can fly – Pán

panÖnismétlő, összelopkodott, jellegtelen mese lett a Pán Péter újragondolása – a második rész mégis garantált.

Pontosabban Joe Wright (Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, Anna Karenina) filmje nem is újragondolása, hanem előzménytörténete a Pán Péter-sztorinak: arról szól, Péter (Levi Miller) miként érkezik Sohaországba, hogyan teljesíti be sorsát, miképpen ismerkedik meg társaival és (leendő) ellenségeivel, azaz Hook kapitánnyal (Garrett Hedlund), Tigrisliliommal (Rooney Mara), Csingilinggel és a fiúkkal. Az ötlet érdekes, hiszen Pán Péter múltjáról eddig nem sokat tudhattunk – a megvalósítás viszont messze elmarad a várakozásainktól.

Az első pillanattól eldönthetetlen, kiknek is készült a Pán – a korhatár-besorolás szerint 12 éven felülieknek, de nehezen tudom elképzelni, hogy egy tizenkét-tizenhárom éves gyerek jól szórakozhat rajta. A film humora, erőszakmentessége, szájbarágós volta sokkal fiatalabb közönséget céloz meg – az epikusság látszata, a film hossza viszont valószínűleg megterhelő lehet egy kisgyereknek. Akárhogy is, a felnőttek mindenképp kimaradnak a szórakozásból: a nekik szóló utalások kínosak (Smells Like Teen Spirit, csak ennyit mondok) vagy erőtlenek, a film szemérmessége pedig jókora hiányérzetet hagy a szülőkben / kalandos lelkű mozinézőkben.

pan_postersDe vegyük sorra a kifogásolt elemeket! Humor… legfeljebb az Indiana Jones-utánzatként ábrázolt Hook néhány beszólásán mosolyodhatunk el. Az erőszakmentesség egészen megdöbbentő: a durvább események mind képernyőn kívül történnek, az őslakosok pedig halálukkor színes füstté válnak (ami kifejezetten jól néz ki egyébként). A szájbarágósság a legfájdalmasabb: milliószor elhangzik, hogy a kis Péternek hinnie kell magában, hogy repülhessen, ezzel pedig bebizonyíthassa, ő a kiválasztott. Nem a tündérekben – magában. Azaz Péter eredeti gyerekes felelőtlensége, kalandkeresése itt pont a visszájára fordul: felelős vezetővé kell válnia. A film mondanivalója mindössze ennyi – a sokkal érdekesebb felvetések (pl. a valóság határainak elmosódása) kibontatlanok maradnak. Pedig az idősebb közönséghez ez, a filozófia kidolgozottsága hozhatta volna közelebb a mesét.

pan_4Epikusság látszata, írom, hiszen a Pán látványos és nagyszabású próbál lenni, de ezt mind a 3D fantáziátlansága, mind a vizualitás tucatszerűsége meggátolja. A helyszínek legtöbbje ugyanis kínosan ismerős az utóbbi évtized fantasy-díszleteiből – eszünkbe juthat A gyűrűk ura, a Harry Potter, a Narnia, A Karib-tenger kalózai, még a friss Mad Max is (a sort bizonyára lehetne folytatni). A vizuális kollázs ebben a formában unalmas: a Pán nagyon messze áll attól, hogy egy új, egyedi Sohaországot teremtsen. Azaz nemcsak a történet vérszegény, hanem a látvány is. De mintha még a színészek is létező manírokat másolnának: Hugh Jackman tiszta Vincent Cassel, ami nagyon furcsa – a többiek, Rooney Mara kivételével, egyszerűen jellegtelenek.

pan_3Az egyediségre pedig nagy szükség lenne ahhoz, hogy szívesen térjünk vissza ebbe az univerzumba. Márpedig vissza kell térnünk, hiszen a Pán ott fejeződött be, ahol a legtöbb Pán Péter-sztori elkezdődik: Péter gyerekeket repít magával a szürke Londonból Sohaországba. Hacsak az anyagi bukás nem téríti el a stúdiót a folytatástól, bizonyára elkészül a második rész is. Egy oka mégis van annak, hogy kíváncsi lennék rá, ez pedig Hook és Péter története. Az egyetlen érdekes lelemény ugyanis a Pánban az, hogy a két legendás ellenfél itt még jó barát – közben a film ügyesen előrevetíti a krokodilt, a konfliktust az őslakosokkal, kissé direkten pedig azt is, hogy a nagy egyetértés bizony nem tarthat örökké.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés