Kritika

Igaz történet – Elcserélt életek

Nem véletlenül jelölték több kategóriában is Oscar- és Golden Globe díjra is a filmet. Clint Eastwood most a kamera másik oldalán bizonyítja tehetségét. Drámai, megható történet bontakozik ki előttünk, ami hossza ellenére egy pillanatra sem engedi el a néző figyelmét.


1928-ban járunk, egy dolgozó anya és fia életét látva. Váratlanul behívják az anyát, Cristine Collins-t (Angelina Jolie) dolgozni. Fia egyedül marad otthon, de mire Christine hazaér, nyoma vész. A rendőrség másnap kezdi keresni, majd 5 hónap múlva büszkén állítanak be egy fiúval,  aki  azonban nem az eltűnt Walter Collins (Gattlin Griffith). Christine tovább akarja kerestetni őt, szembe száll a rendőrséggel, de a helyzet egyre rosszabb lesz, még ideggyógyintézetbe is bezárják.  Szerencsére szövetségesre talál, Briegleb tiszteletes (John Malkovich) személyében, aki segít felvenni a harcot a várossal és a rendszerrel szemben.

Mondhatnánk, hogy az elveszett gyerek története sablonos, mégis olyan lebilincselő drámát sikerült összehoznia Clint Eastwood-nak, ami elsősorban az érzelmekre hat. A megpróbáltatások újabb és újabb izgalmakat generálnak.

A rendező remekül hozza az 1920-’30-as évek világát, stílusát, a rendszer milyenségét. A szereplők szintén jól formálják meg karaktereiket. Angelina Jolie-ra pompásan illik a gyermekéért harcoló anya, a bátor nő szerepe. Nagyon jól azonosult az általa közvetített érzelmekkel, így azok könnyen elérnek a nézőkhöz. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a film igaz történeten alapul, ettől még hatásosabb lesz. Ezt valakivel valóban megtették…

Érdemes még pár szót ejteni a film zenéjéről is, ami szintén Clint Eastwood-ot dicséri. Nem mondanám egy nagyzenekari remekműnek, de tökéletesen passzol a filmhez. A kezdő zongora dallam ráhangolja a nézőt a történet komolyságára, drámai mivoltára.

Elcserélt életek (Changeling)
színes feliratos amerikai filmdráma, 140 perc, 2008

rendező: Clint Eastwood
forgatókönyvíró: J. Michael Straczynski
zeneszerző: Clint Eastwood
operatőr: Tom Stern
díszlettervező: James J. Murakami
jelmeztervező: Deborah Hopper
producer: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Ron Howard, Brian Grazer
vágó: Joel Cox, Gary Roach

szereplők:
Angelina Jolie (Christine Collins)
John Malkovich (Briegleb tiszteletes)
Michael Kelly (Lester Ybarra)
Jeffrey Donovan (Captain J.J. Jones)
Jason Butler Harner (Gordon Northcott)
Devon Conti (Arthur)
Eddie Alderson (Sanford Clark)

IMDb átlag: 8,1
www.changelingmovie.net

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!