Kritika

I’m da sheriff – Erőnek erejével

The-Last-StandArnold Schwarzeneggerben még mindig megvan az a plusz, amitől a középszerű akciófilmeket szórakoztatóvá és eladhatóvá tudja tenni. Hosszú kihagyás utáni első főszerepét a dél-koreai Jee-woon Kimre bízta, aki most először készíthetett angol nyelvű filmet. Bár az osztrák származású színész A feláldozhatók 2-ben is akciózott már egyet, az Erőnek erejévelben minden figyelem rá szegeződhetett, nem vette körül őt egy rakás egymás dicsfényét gyengítő legenda. Szép visszajövetel, én azt mondom.

A 65 éves akciósztár nem tudja kendőzni korát, igaz, nem is áll szándékában. A film több olyan mondatot is a szájába ad, amellyel csak megerősítik, hogy ezt a szerepet bizony őrá írták. Mintha csak John Wayne-t látnánk A mesterlövész című westernben, amely méltó emléket állít az utolsó filmjével leköszönő, akkor már (a szerep szerint is) rákban szenvedő csillagnak. A nagy különbség itt az, hogy Schwarzenegger a visszatérés létjogosultságát támasztja alá. Igen, már elég koros, igen, már nem olyan mozgékony, de még mindig van benne szufla, és nem szeretné, ha ez kárba veszne.

A mexikói határ közelében lévő, nyugodt kisváros seriffjeként nincs sok fontos dolga, akkor is felhívják hajnalok hajnalán otthoni telefonján, ha nem érkezik meg a friss tej időben a boltba. A helyzet akkor változik, amikor hívást kap Los Angelesből, hogy egy közveszélyes, fiatal mexikói drogbáró süvít feléjük Corvette-jén egy repülőgép sebességével. Ray Owens seriff, hogy felkészüljön az összecsapásra, összeszedi félig-meddig kompetens kollégáit, és innen-onnan verbuvált, kétes erkölcsű ismerőseit, s úgy áll ki Gabriel Cortez és bandája ellen.

the-last-stand3

A felvezetés elég lagymatagra és érdektelenre sikeredett, viszont a nézőnek bíznia kell abban, hogy a szükséges rosszon túlesve több izgalomban is része lehet, ha már egy Svarci-filmre ült be. A mellékszereplők egytől egyig papírmasé figurák, örömünket csupán a Jackass-ből ismert, végig sziporkázó Johnny Knoxville poénjaiban és Luis Guzmán jelenlétében lelhetjük, de szép nőkből is válogathatunk kedvünkre a filmben. Korlátozott szerepeltetésüket tekinthetjük akár jelzésnek is: „ők nem annyira fontosak, elsősorban Arnold köré írtuk a sztorit.” Forest Whitaker jól ismert, magas tisztségű hatósági beosztott szerepét újra előveszi, mondhatni rutinból, fél kézzel oldja meg. A végkifejletet ismerve viszont az az érzésünk, hogy kissé felesleges is volt egy ekkora színésszel gazdagítani a stáblistát: nem mutatott újat (azt viszont remekül), a nézőket pedig úgyis az osztrák színész vonzza be a moziba.

Bár mindenki akciófilmre ül be, talán kevesen tudják, hogy westernt néznek végig: a Délidő és a Rio Bravo keverékének modern kori változatát. A gyámoltalan kisváros felkészül egy hírhedt banditának előre meghatározott érkezésére (Délidő), így az öreg seriff képzetlen emberekből csapatot szervez megfékezésére (Rio Bravo). Természetesen a humor egészen más tónust ad a filmnek, és a szerelmi szálban sem a főszereplő érdekelt, viszont a film struktúrája az expozíciótól kezdve a karakterek felépítésén keresztül a végső párbajig vadnyugati alapokon nyugszik. Azonban a baj itt nem vonaton és nem is lóháton, hanem négy keréken, ezer lóerővel érkezik.

THE-Last-Stand1

A film a második felére egészen élvezhetővé válik, a sok poén és az ütős akciójelenetek sikeresen elfelejtetik velünk a korai rossz szájízt. A CGI-mentes összecsapások bár jócskán túlzóak, csak megerősítik bennünk az érzést, hogy a film nem akarja magát komolyan venni. Az előírt drámai jelenetek ugyan be lettek szúrva, az Erőnek erejével magját bizony a feszültség, a humor és az elengedhetetlen gyilkolás utáni Arnie-féle egysorosok alkotják. Egy akciósztár esetében Ray Owens seriff szavai („I’m old”) sajnos nem túl biztatóak, de ha ilyen filmekkel folytatja filmográfiáját, annak mi nagyon fogunk örülni.

Értékelés: 7/107pont

Erőnek erejével (The Last Stand)
színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 107 perc, 2013

rendező: Jee-woon Kim
forgatókönyvíró: Andrew Knauer, George Nolfi
zeneszerző: Mowg
operatőr: Ji-yong Kim
producer: Lorenzo di Bonaventura
vágó: Steven Kemper

szereplők:
Arnold Schwarzenegger (Ray Owens Sheriff)
Eduardo Noriega (Gabriel Cortez)
Johnny Knoxville (Lewis Dinkum)
Forest Whitaker (John Bannister ügynök)
Jaimie Alexander (Sarah Torrance)
Rodrigo Santoro (Frank Martinez)
Genesis Rodriguez (Ellen Richards ügynök)
Zach Gilford (Jerry Bailey)

szinkronhangok:
Gáti Oszkár (Ray Owens Sheriff magyar hangja)
Kálloy Molnár Péter (Lewis Dinkum magyar hangja)
Gesztesi Károly (John Bannister ügynök magyar hangja)
Pálmai Anna (Sarah Torrance magyar hangja)
Hujber Ferenc (Frank Martinez magyar hangja)

IMDb

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!