Kritika

Imádnivaló punkok – Mi vagyunk a legjobbak!

Mi   vagyunk a  legjobbakÍme a világ legcukibb punkjai! 13 éves svéd lányok self-made séróval, minimális zenei tehetséggel és hihetetlen energiával. Lukas Moodysson (Lilja 4-ever, Mamut) visszatért első sikerének vázához (Redvás Amal) a legnagyobb megelégedésünkre.

Gyűlöld a sportot! – szól a Mi vagyunk a legjobbak! elnevezésű punkegyüttes legfontosabb száma, a szövegében pedig olyan globalizációellenes kiáltások hallhatók, mint hogy „A világ egy pöcegödör, de mi csak Björn Borgot bámuljuk!” Persze Brezsnyev és Reagen is megkapja a magáét, és e mellé még az is befér, hogy egy kisvárosi rockfesztiválon a házigazda falut fikázzák.

Az említett bandák közül az egyiket Klara (Mira Grosin) és Bobo (Mira Barkhammar) alapítja hirtelen felindulásból. A lányok már előtte levágták a hajukat, majd elkezdenek gyakorolni a suli hangszerein, sőt rövid időn belül zenét is írnak. Később csatlakozik hozzájuk Hedvig (Liv LeMoyne), akinek szintén át kell esnie a fazonigazításon, de a három kirekesztett lány között rövid időn belül szoros barátság születik.

A Mi vagyunk a legjobbak! a punkélet legaranyosabb oldalát ragadja meg. Ez a látszólagos önellentmondás képezi a film alapját és lényegét. A punkok lázadók, a társadalom és a globális világrend leghangosabb kritikusai, a műfaj ezáltal több szempontból is illik a gyerekek kamaszkori lázadásához. A zene ebben csak kommunikációs csatornát és összekötő erőt képvisel, noha a hangszerelés sokszor kimerül a ritmus ütemes diktálásában – a lányok például először azután fognak kezükbe hangszert, miután már bandát alapítottak.

Mi vagyunk a legjobbakEgyszerűen nem lehet haragudni se a lányokra, se a filmre. Végtelenül kedves a hangulata, a gyerekek bátrak, szókimondók, bizonytalanok és félénkek egyszerre. A rendező, Lukas Moodysson tökéletesen ragadja meg ezt a kort: úgy mutatja meg a szülői figyelemhiányt, a kirekesztettséget, majd a közösséghez és szubkultúrához való tartozás felemelő élményét, hogy közben végig hiteles és valós marad. Ilyen tekintetben a Mi vagyunk a legjobbak! kiforrottabb, mint a pályáját költőként kezdő rendező első alkotása, a Redvás Amal.

A két film közti párhuzam magától értetődik. Az 1998-as dráma főhőse két kamaszlány, akik egy szűk kisvárosi közegben egymásba szeretnek. A kezdőjelenet kísértetiesen hasonló, egy szülinapi köszöntéssel indít mindkét film, a régebbiben a lányt, ezúttal az anyát ünneplik. A rendező hosszú utat járt be a köztes időben, korai sikerei után kísérleti filmjei és amerikai kalandja komoly elutasításba ütközött a milleniumi évek közepén. A fejlődés viszont nem vonható kétségbe, a Mi vagyunk a legjobbak! sokkal összeszedettebb, egyenletesebb, mégis valahogy kiveszett az erő Lukas Moodyssonból. Vagy csak már nem lázad többé.

Mi vagyunk a  legjobbakMinden erénye ellenére az az egy egyetlen kifogásom az új filmjével, hogy üzenete nem mély és nem átütő erejű, sőt egyenesen konformista. A punkság ugyanis nem egy vonzó életforma (egy megjegyzés erejéig erre céloznak is a történetben, amikor az egyik járókelő rászól a kolduló gyerekekre: mi ilyet nem csinálunk Svédországban), de a benne tomboló lázadás valóban komoly problémákra hívja fel a hallgatók figyelmét. Ezt a film kiheréli, hiszen azt mondja, nézzük el a lányok önpusztító életformáját és mondanivalóját, elvégre még csak gyerekek. De mi van, ha ezt így folytatják? Erre már nem kapunk választ.

A kiváló történet azért nem marad mélyebb tartalom nélkül. Remek párbeszéd zajlik le Hedvig édesanyja és a másik két lány között a vallásról és a kirekesztésről (a rendező számára a katolikus vallás mindig kiemelten fontos volt), összességében mégis azt éreztem, ez így gondolati síkon kevés, szórakoztatáshoz viszont bőven elegendő.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!