Kritika

Inkább ne – Emlékezz!

atom-egoyan-remember-emlekezz-2Elévülhetetlen bűnökről és a büntetés lehetőségeiről mesél Atom Egoyan új filmje: a holokauszt-túlélők igazságkeresését az időskori demencia helyezi új megvilágításba. Pontosabban csak helyezné, ha az Emlékezz! keményebb és céltudatosabb alkotás lenne.

Nehéz dolga van a kritikusnak, ha egy film legérdekesebb, legtöbbet elemezhető pontja az a végső fordulat, amit nem illik lelőni. Márpedig az Emlékezz! ilyen film – az egész alkotás értékelését, elfogadását az határozza meg, miként vélekedünk a zárlatról. Elfogadjuk-e pszichológiailag hitelesnek, hogy egy élethazugság annyira eluralkodjon egy emberen, hogy a nyílt provokáció hatására sem döbben rá, kicsoda ő valójában? Mi kell ahhoz, hogy az illetőben mégis átbillenjen egy kapcsoló, és megvilágosodjon, emlékezzen? Valóban olyan reakció követné ezt a pillanatot, mint a filmben?

Ha a válaszunk az Emlékezz! megtekintése után igen, úgy a film egy a Mementóhoz vagy a Kontrollhoz hasonló, elgondolkodtató pszichodráma – ellenkező esetben viszont egy erkölcsileg megkérdőjelezhető, az önbíráskodás sajátos formáját bemutató alkotás. Más kérdés (de ugyancsak a film hitelességét kérdőjelezi meg), hogy az Emlékezz! által bemutatott menekülési stratégia fiktív.

emlekezz_3Az Emlékezz! megítélése azért is nehéz, mert a fenti filmpéldákkal ellentétben a személyiség fragmentálódása kizárólag a zárlatban látható – hiányzik az a feszült, baljós atmoszféra, amely megágyazna a mellbevágó végső fordulatnak. Itt sokáig úgy tűnik, hogy egy realista poszt-holokauszt drámát látunk, nem pedig krimit vagy thrillert: az időskori demenciában szenvedő zsidó főhős, Zev (Christopher Plummer) az Auschwitz-túlélő barátja utasítására elindul, hogy felkeresse és megölje a családja haláláért felelős, álnéven Amerikában bujkáló náci tisztet. Nehezítő körülmény az emlékezetkiesés és a fizikai gyengeség mellett, hogy négy Rudy Kurlander él Amerikában – Zevnek meg kell találnia közöttük a valódi tettest.

emlekezzAtom Egoyantól korábban sem álltak távol a múlt bűneit taglaló filmek (Ararát, Az igazság fogságában, Ördöglakat). Az Emlékezz! viszont a nácik bűnei mellé új motívumként bevonja az öregedést – a vártnál kevesebb izgalmat okozva. A film legérdekesebb pillanatai így is kivétel nélkül a demenciához, az emlékezéshez vagy annak hiányához köthetők – de összességében se nem elég kiélezettek, se nem elég gyakoriak ezek a jelenetek. Kínosak, de a zavar feloldható; néha brutálisak, a hatásuk mégis elenyésző. S itt kanyarodunk vissza a végső fordulattal kapcsolatos dilemmára: a demencia első alkalommal a befejezésben mutat túl önmagán, ahogy a bűn és bűnhődés kérdése, valamint a három legfontosabb karakter személye is itt kap új megvilágítást.

Sajnos kissé későn, hiszen hacsak nem vagyunk a téma elszánt kutatói vagy lelkes Egoyan-rajongók, túl nagy erőfeszítés visszamenőleg átértékelni az egész filmet: az Emlékezz! ehhez nem zaklat fel eléggé, vagy egyszerűen túl kevés kétértelmű motívumot, vizuális kapaszkodót kínál a kalandhoz. Nem is ad időt az elmélkedésre: a csúcsjelenetet villámgyorsan rövidre zárja, ezáltal a kissé langyosan csordogáló film legforróbb pontját azonnal le is hűti. Azaz hiába bizsergetőek a film pszichológiai távlatai, nem elég kifejtettek ahhoz, hogy igazán markáns és ütős alkotássá tegyék az Emlékezz!-t. Így ha ez is lett volna a célja, a film nem képes megújítani sem a bujkáló náci bűnösök (A brazíliai fiúk) filmtípusát, még kevésbé általánosságban a holokausztfilmet – újabb pont a vele egy évben készült Saul fiának.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu