Kritika

CSI: Szuperhős – Ismeretlen eredet

Megérkezett a Netflixre a legújabb szuperhősös film, Ismeretlen eredet (Origines Secretos) címmel, spanyol nyelven, ezúttal egy szokatlan detektívtörténetbe csomagolva.

Hiánypótló alkotás debütált a Netflixen: az Ismeretlen eredet (Origines secretos) készítői egy szuperhősfilmet tálaltak elénk. Hisz ha van egy téma, amire ki vagyunk éhezve nézőként, az a szuperhőssztori. Úgyis ritkán születik film erről marginalizált csoportról, igazán hálásak lehetünk a spanyol filmkészítőknek ezért a csemegéért. Na, elég az iróniából!

Ezen kritika írója nem titkolja (nem is tudná), hogy kissé megcsömörlött a mozikat domináló, eladási rekordokat döntögető, a képregények lapjairól életre hívott köpenyes figuráktól. Bár odáig nem menne el, hogy Martin Scorsesével egyetértsen, mégis titokban várja a szuperhős-őrület lecsitulását. Sajnos ez, úgy tűnik, messze van, s már Spanyolországot is elérte a trend.

David Valentin (Javier Rey), fiatal detektív egy madridi sorozatgyilkos nyomába ered. A gyilkosságok szokatlan alakot öltenek: mindegyik eset egy ismert képregényhős eredettörténetét imitálja. Valentin ellenkezése ellenére főnöke (Veronica Echegui) új társat nevez ki mellé, a képregényboltot üzemeltető Jorgét (Brays Efe), hogy segítse a nyomozásban.

Az Ismeretlen eredet sztorija kecsegtető: egy őrült, szuperhős-rajongó pszichopata szabadon garázdálkodik. A merev detektívből és a bohókás geekből álló furcsa párosnak össze kell dolgoznia, hogy legyőzzék, miközben vészesen fogy az idő. Na, de hogyan tovább? Hát építsük fel unalomig ismételt sablonokból a maradékot, mondta David Galán Galiando forgatókönyvíró és rendező. Így is lett.

Fogjuk a Hetediket, a népszerű David Fincher thrillert, adjuk hozzá az összes létező szuperhőstörténet elemét, és kész is a koktél. Fenékig!

Nyilvánvaló, hogy az Ismeretlen eredet rengeteget inspirálódott fenti alkotásokból, többször fejet is hajt nekik, de közben túl sokat merít belőlük. Eredetiségre szomjazva egészen a leszámolásjelenetig kell várnunk, amikor bekövetkezik a várva várt csavar és megismerjük a főgonosz történetét.

A másfél órás, műfajokat vegyítő film elsieti a dolgokat, bár lehet, csak a pergő spanyol párbeszédektől tűnik úgy, mintha rohannánk egyik jelenetről a másikra. A látványvilága elismerést érdemel, a sztori néhol szórakoztató, de mintha túl sokat akarna elérni kis idő alatt. Amikor vígjátékba fordul, nem elég vicces, mikor drámán lenne a sor, nem elég mély, mikor thriller következne, nem borzongat eléggé. Hogy az egyetlen egy darab akciójelenetről ne is beszéljünk.

A filmes panelek használata a karakterek megformálásában a legszembetűnőbb, pont úgy alkották meg őket, ahogy azt a nagykönyvben megírták. Adott a rideg, küldetéstudattól vezérelt alfahím főhős a tragikus múlttal, ő párba áll a kövér, szemüveges lúzer geekkel, aki az apjával él. S persze van még egy csinos, belevaló, felvágott nyelvű főnöknő, aki végül csak szerelmi szálként végzi.

Az Ismeretlen eredet legellentmondásosabb része a képregény-rajongó közösség ábrázolásában rejlik.

Az író-rendező Galiando magát büszkén nevezi geeknek, a filmben felbukkanó utalások és kikacsintások is erről vallanak. Maga a sztori lehetne a geek szubkultúra ünneplése is, hisz a rosszfiú elfogásához elengedhetetlen a képregények alapos ismerete. A sors fintora, hogy a szuperhős-rajongó Jorge nemhogy megcáfolná, hanem készségesen kipipálja az összes létező sztereotípiát. A film odáig elmegy, hogy kicsúfolja a lényegét adó hőst: nem is egy, hanem kettő darab kínos kőműves-dekoltázst villantó jelenetnél is kinevethetjük a béna geek szereplőt.

Ez az önostorozás akár önirónia is lehetne, de mint a műfaj lelkes gyakorlója (lásd első bekezdés) merem állítani, hogy nem az. Így érthetetlen, mi a célja a filmnek, s kinek szól. Mintha egy lelkes rajongó által írt, kissé kaotikus crossover fanfiction megfilmesítése lenne: aranyos, szórakoztató, de nem biztos, hogy filmvászonra való.

Avatar

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya