Kritika

Bio-titok – Ismeretlen férfi

A korosodó Liam Neeson igazi akcióhőssé vált. Az Elrabolva franciaországi gyilkoló hadjárata után emberünk most Berlinben okoz némi felfordulást. Szerencsére azonban jól áll neki a szerep, a film lendülete képes magával sodorni a nézőt.

A Biológiai Kongresszusra érkező Dr. Martin Harris (Liam Neeson) a reptéren felejti aktatáskáját, ezért rögtön taxiba pattan, hogy visszaszerezze. Az úton balesetet szenved, majd négy nap kóma után részleges amnéziával ébred. Mégsem ez a legnagyobb baj, felesége ugyanis nem ismeri meg, iratai elvesztek, így semmivel sem tudja igazolni személyazonosságát, melyet időközben egy idegen férfi vett fel. Kétségbeesett nyomozásba kezd, hogy vajon ki is Ő, akinek csak a taxi sofőr (Diane Kruger) és egy kiöregedett Stasi-ügynök (Bruno Ganz) hisz.

A történet annak ellenére, hogy sokszor láttunk már hasonlót, nem rossz. Az első pár perc kifejezett Hálózat csapdájában érzése után átcsap egy másfajta történetmenetbe, mely szintén nem nyújt sok újdonságot, de legalább nem mondható, hogy egy filmet majmolna két órán keresztül. Jaume Collet-Serra (Viasztestek, Az árva) alkotásának kifejezetten jót tesznek a pörgős akció jelenetek, melyek időnként némileg „torzítanak” (vegyük például a látványos autós üldözést, melyben a tank méretű autó nem tudja utolérni a hátramenetben száguldozó taxit), cserébe színt visznek a nyomozásba.

Az őrület határára kerülő, ám annál elszántabb tudóst alakító Liam Neeson ezúttal sem okoz csalódást. Tökéletesen hozza figuráját, miközben megmutatja gazdag színészi eszköztárát is. Mellette Diane Kruger kissé elveszettnek látszik. Rosszat persze nem lehet róla mondani, igyekszik minden igényt kielégítően megformálni a vagány, boszniai menekült lányt, de van még mit gyakorolnia ahhoz, hogy játékának színvonalát Neeson-ével egy lapon emlegethessük. Nagyot alakít azonban Bruno Ganz, a tökéletesen hiteles ex-Stasi-ügynök.

A sztori nagy előnye, hogy a felsejlő vonzalmat a csini taxis, Gina és Martin között egy pillanatig sem erőlteti, komolyabb marad annál, minthogy egy megalapozatlan szerelmi szálat erőltessen rá a nézőre. A végkifejlet szintén ötletes, sikerül olyan csavarral szolgálni, mely végre nem magától értetődő.

 

Ismeretlen férfi (Unknown)

színes, feliratos, japán-kanadai-amerikai-angol-német-francia thriller, 113 perc, 2011

rendező: Jaume Collet-Serra
forgatókönyvíró: Oliver Butcher, Stephen Cornwell
zeneszerző: John Ottman
operatőr: Flavio Martínez Labiano
producer: Leonard Goldberg, Andrew Rona
vágó: Timothy Alverson

szereplők:
Liam Neeson (Dr. Martin Harris)
Diane Kruger (Gina)
Bruno Ganz (Ernst Jürgen)
January Jones (Elizabeth Harris)
Frank Langella (Rodney Cole)
Aidan Quinn (Martin B.)
Sebastian Koch (Leo Bressler)
Olivier Schneider (Smith)

IMDb-átlag: 7,2

www.unknownmovie.warnerbros.com

Avatar

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya