Kritika

Amikor semmi sem sikerül – Isten ments!

Számtalan példát tudnánk arra mondani, amikor egy film méltatlanul marad ki a hazai mozis forgalmazásból és csak DVD-n jut el hozzánk. Sajnos az Isten ments! nem ebbe a kategóriába tartozik.

A film

Adott egy gyógyult ex-drogfüggő, Carl (Greg Kinnear), akit annak idején egy keresztény közösségbe való belépés térített a helyes útra. Azóta lett családja is (feleség, kamaszlány, szúrós tekintetű após), akik mind áhítatosan imádják egyházuk fejét, Dan Day pásztort (Pierce Brosnan). Azonban egy balul sikerült találkozó után hősünk élete fenekestül felfordul, és egy gyilkossági ügy fő vádlottja lesz…

Egész jól indul a film, hiszen rögtön az első jelenetben parázs vita támad a pásztor és az ateista professzor (Ed Harris) között. Érdekes gondolatok, komoly érvek hangzanak el mindkét fél részéről, azonban ez az intelligencia fokozatosan fel is szívódik a filmből. Az alkotói szándék kivehetetlen marad: nem tudni, hogy a készítők vajon elgondolkodtatni vagy megnevettetni akarták-e eredetileg a nézőket? Az Isten ments! ugyanis a túlbuzgó vallásosság kritikájának túl bugyuta, vígjátéknak viszont nem elég vicces.

Komoly gond továbbá, hogy a karakterek egyike sem szerethető. Mindenki csak ripacskodik, a többség már az első megjelenésekor. Persze ez Pierce Brosnan álszent hittérítőjénél alap elvárás, azonban Jennifer Connellynek (a hívő feleség) és Marisa Tomeinek (utóbbi apró, ám jelentéktelen szerepben szenved) sem sikerül szimpatikussá tenni figuráikat – ami szomorú, mivel mégis csak Oscar-díjas színésznőkről beszélünk. A helyzetet Greg Kinnear menthetné meg, azonban hiába alakít esendő főhőst, nem tudja elérni, hogy együtt érezzünk vele. Ő a kisember, aki a film tízedik percében nagy bajba keveredik – de a megismerésére, bemutatására nincs idő, így csakhamar érdektelenné válik, hogy megoldja-e a helyzetét vagy sem.

Egyszóval, ha nem muszáj, ne nézzük meg ezt a félresikerült szatírát, ami valláskritikaként akár átütő is lehetett volna, ha George Ratliff rendező valamivel komolyabbra veszi a figurát. Hihetetlen, hogy mennyi elismert aktort – meg egy James Bondot – sikerült a legrosszabb formájában elkapnia. Gyerekek, tudtok ti ennél jobbat is.

A lemez

A Select ’86 kiadványán nyilván nem véletlenül nem szerepelnek extrák.

Istent ments! (Salvation Boulevard)

színes, amerikai vígjáték, 96 perc, 2011

rendező: George Ratliff
forgatókönyvíró: Douglas Stone, George Ratliff
operatőr: Tim Orr
zene: George S. Clinton
producer: Celine Rattray
vágó: Michael LaHaie

szereplő(k):
Jennifer Connelly (Gwen Vanderveer)
Marisa Tomei (Honey Foster)
Pierce Brosnan (Dan Day)
Isabelle Fuhrman (Angie Vanderveer)
Ciarán Hinds (Joe Hunt)

Imdb

Megjelenés dátuma: 2012.01.17.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol Surround
Felirat nyelv: magyar
Extrák: -interaktív menük -közvetlen jelenetválasztás

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!