Kritika

Iszka utazása

„-Akarsz menni anyukához és apukához?
-Igen.
-Hiányoznak?
-Egy kicsit.
-És nem baj, hogy bántanak?
-De. Az rossz.
-De az elõbb azt mondtad, hogy téged nem bántanak.
-Nem mindennap bántanak engemet."

 

Román-magyar koprodukcióban készült Bollók Csaba megrázó játékfilmje, az Iszka utazása. A Dallas Pashamendébõl kiindulva: a két nemzet filmeseinek találkozása még jó is lehet, pláne, ha olyan rendezõ irányítja a filmet, aki a Miraq-ot tette le az asztalra.

A film egy olyan vidéket mutat be, valahol Erdély keleti csücskében, ahol megállt az idõ. Az élet az ötvenes évek medrében csordogál, vagy pontosabban: a világháború utáni idõket idézi. Meghatározhatatlan nemû és korú gyerekek kaparják ki a szögeket a szénbányák mentén sorakozó meddõhányókból, hogy a leadott vas árából a szülõk berúghassanak. Iszka is ilyen gyerek, a film elsõ negyed órájában még azt sem tudjuk, fiú-e vagy lány. Ránézésre tíz éves, ám ennél jóval többnek kell lennie. Húga, Rózsika tizenkettõ.

Bollók Csaba filmje egyfajta keverék: fikciós elemek és dokumentarista környezetrajzok láthatóak benne, jól megrajzolva annak a fura miliõnek a rajzát, amelyben a román-magyar mikroközösség tagjai már nem válnak szét, egy mondaton belül váltanak egyik nyelvrõl a másikra, de a fõszereplõk – annak ellenére, hogy elvileg magyar az anyanyelvük – már jobban beszélik a románt, mint a magyart.

A rendezõ a filmet egy valós eseménynek köszönheti: az Iszkát alakító Varga Mária és húga, Rózsika valóban vasgyûjtésbõl tartotta el a családját. A történet a valóságban boldog véget ért – ahogy Csere Ágnes producer fogalmazott: a két kislány már az õ családjához tartozik. A filmben azonban – annak ellenére, hogy Iszkát és testvérét egy katolikus nevelõintézet befogadta, Iszka több lánnyal együtt felkerül egy koszlott bárkára, amely ki tudja hova viszi…

Bollók Csaba felelõssége igen nagy, hiszen a két kislány saját élményei alapján írta meg a forgatókönyvet, és velük játszatta el a fõszerepet is. Olyan pszichés súlyt rakott tehát a gyenge vállakra, amelyeket nem könnyû cipelni. Ha egy év alatt elkészítette volna filmjét, és aztán magára hagyta volna a lányokat, nos, akkor lehetne kígyót-békát kiáltani, így azonban már nem. Sõt. Felhívja a figyelmet azoknak a gyermekeknek az ezreire, akik ugyanilyen lepusztult épületekben nevelõdnek, és néhány éven belül felnõtté válnak egy olyan társadalomban, ahová nem tudnak beilleszkedni, mert nem kapták meg a túléléshez szükséges alapokat. Varga Máriára viszont oda kell figyelni: a kislányt „imádja a kamera”, és olyan komoly átéléssel képes játszani elõtte, mint a fiatal Czinkóczi Zsuzsa.

 
 

Iszka utazása

színes magyar játékfilm, 93 perc, 2006

rendezõ: Bollók Csaba
forgatókönyvíró: Bollók Csaba
zeneszerzõ: Temesvári Balázs (T. Bali)
operatõr: Gózon Francisco

szereplõk:
Varga Mária
Marian Rusache
Varga Rózsika
Marius Bodochi
Csere Ágnes
Fodor Noémi
Bogdán Zsolt
Dan Tudor
Csonka Ibolya
Derzsi János
Ababi Csilla
Csutak Réka
Eugen Colonel
Geangos Anna Maria
Romulus Torde

 
IMDb-átlag: 7.0
 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!