Kritika

Esőember a konyhában – Ízlés szerint fűszerezve

Francesco Falaschi jól bevált recepteket kevert egymással: a romantikus vígjátékok, a gasztrokomédiák és az autisták körül mozgó drámák mixéből sütötte ki az Ízlés szerint fűszerezve (Quanto basta) című olasz filmet, mely szerencsére nem kér enni, de a nézőt táplálja néhány szerethető poénnal.

Örülök neki, hogy az utóbbi években nemcsak amerikai, hanem európai vígjátékok is érkeznek a magyar mozikba. Ezek többsége nem ártalmas az egészségre, s bár nem olyan karakteresek, mint hollywoodi társaik, egy-egy kellemes másfél órát így is köszönhetünk nekik. Nincs ez másként az Ízlés szerint fűszerezvével sem: közepesen erős zsánerfilm, ami semmilyen meglepetést nem okoz nekünk.

Arturónak (A helyből és Rómának szeretettelből ismerős Vinicio Marchioni), az egykor sikeres séfnek dühkezelési problémái vannak, éppen ezért a börtönből szabadulva közszolgálatot kell teljesítenie: egy Asperger-szindrómás csoportot kell bevezetnie a főzés rejtelmeibe. Itt ismerkedik meg a tehetséges Guidóval (Luigi Fedele), akit abszolút ízlése és óriási kíváncsisága odáig vezet, hogy jelentkezik egy főzőversenyre. Arturónak számos kihívással kell szembenézni: meg kell tanulnia türelemmel lenni mentoráltja, Guido iránt; be kell bizonyítania, hogy ér annyit, mint egykori partnere és nem mellesleg a zsűri elnöke, Marinari (Nicola Sari); és meg kell hódítania Guido gyönyörű pszichológusát, az igen sematikusan ábrázolt Annát (Valeria Solarino).

A Filippo Bolognával, Ugo Chitivel és Frederico Sperindeivel közös forgatókönyvéből dolgozó rendező nem bonyolította túl a dolgokat: a legkisebb ellenállás irányába haladt és

egy, az olaszoktól meglepően jóízű viccekkel teletűzdelt feel good movie-t csinált.

Konfliktus – a nagyvárosban váró állásajánlat, az elkóborló Guido vagy a verseny kihívásai – épp csak mutatóba jelentkezik, a történet vázát a két főszereplő tökéletesen ellentétes karakteréből fakadó helyzetkomikum adja.

Kár, hogy éppen ezért olyan dolgokat elnagyoltak az alkotók, mint a versenyre való felkészülés – az olasz kajáknál kevés jobb terep van egy kis food porn becsempészésére – vagy a romantikus szál kifejtése. Ez utóbbi a film egyik legnagyobb gyengesége, keresve se lehetne találni Vinicio Marchioninál és Valeria Solarinónál kevésbé összeillő párt.

Semmi szikra, semmi kémia, így egymásra találásuk semmilyen érzelmi reakciót nem vált ki a nézőből.

De nem is ennek a párosnak szánták ezt a feladatot: szerencsére Marchioni és Luigi Fedele már jobban muzsikálnak együtt, a film legszebb pillanati azok, amikor Arturo felfedezi Guido világának szépségeit. Fedele szerethető az aspergeres fiú szerepében, de játéka időnként megbotlik, így nem tud olyan mélységet adni karakterének, mint Dustin Hoffman az Esőemberben, Shahrukh Khan a Nevem Khanban vagy Ben Affleck A könyvelőben. Ezen filmek mutatják, micsoda játéktér lehet egy aspergeres figurában – sajnálom, hogy az alkotók úgy érezték, a vígjáték nem lehet terepe a komolyabb gondolatok kifejtésének.

Pedig többet is felvetnek – hogyan léphetünk túl múltunk hibáin és sérelmein; hogyan tanulhatunk szeretetet egy olyan fiútól, akinek nehézségei vannak azzal, hogy azt kifejezze; hogyan találhatunk új életet egy reménytelennek tűnő helyzet árnyékában –, de egyik megválaszolására sem vállalkoznak. Így filmjük, az Ízlés szerint fűszerezve nem tud túllépni a neki szánt, egyébként tényleg könnyed és szórakoztató másfél órán.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya