Kritika

Játssz, vagy meghalsz! – Hibátlan előadás

hibatlaneloadas4Mit tehet egy lámpalázas zongoraművész, ha koncertje közben lőfegyverrel kényszerítik hibátlan előadásra? Ezzel a kérdéssel foglalkozik  Eugenio Mira filmje, ami az ígéretes alaphelyzet ellenére csalódást okoz.

A film

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Izgalmas thrillert készíteni nem egyszerű feladat. A vérfagyasztó hitchcocki borzongatás eléréséhez a feszültséget mesteri szinten kell adagolni, fontos a megfelelő színészválasztás, és persze nem árt egy lebilincselő, fordulatokkal teli forgatókönyv sem. A Hibátlan előadás elvileg egy thriller, ehhez képest az előbbi egzakt elemek mind hiányoznak belőle, abszurd története pedig nem képes zsigeri hatást elérni.

Tom Selznick (Elijah Wood) egy súlyos színpadi lámpalázban szenvedő zongorista, aki több évnyi kihagyás után elvállal egy koncertfellépést Chicagóban. A telt házas előadás során kottájában ijesztő üzenetre lesz figyelmes: “Ha egy rossz hangot játszol, meghalsz!” A kezdeti meglepődés után kiderül, hogy a közönség soraiban egy ismeretlen mesterlövész szegezi hangtalan puskáját  a színpad közepén megvilágított Tomra, aki nem tehet mást, követi az arcnélküli pszichopata utasításait.

hibatlaneloadas

Hasonló felütéssel operáló, idegtépő darabokat már láttunk. Mai napig kiver a víz A fülke újranézése közben. A rövid, de végig pörgős történetben Colin Farrell kénytelen egy telefonfülke csapdájában alkudozni saját életéről a rendőrökkel és az őt sakkban tartó zsarolóval is. A feszültség szinte tapintható, ami a ritmusos vágásnak és a kiváló alakításoknak köszönhető. Ezzel szemben a spanyol Eugenio Mira filmjében egy pillanatig sem rágjuk izgatottságukban a körmünket, mivel a sztorit dögunalmasan göngyölítik fel. Miközben Tom virtuóz zongoraestet ad a mit sem sejtő műkedvelő közönségnek, folyamatosan diskurál a rá fegyvert szegező idegennel egy fülhallgatón keresztül. Ahhoz, hogy a páholyban ülő feleségét és saját magát is megmentse, kénytelen eljátszani a világ legnehezebb darabját egyetlen hiba nélkül.

A kissé abszurd szituáció önmagában egész ötletes, de sajnos nem képes a zsigerekig hatoló borzongatásra. A vontatott és lassú történetvezetés mellőz bármiféle izgalmat, a kemény öt perces végső összecsapás pedig inkább nevetséges, mint katartikus. John Cusack megjelenésében, ésszerűtlen motivációjában és az akciókliséket felvonultató leszámolásban feszültséget nem élünk át, pedig ez lehetett volna a film csúcspontja.

hibatlaneloadas2

A Hibátlan előadás nemcsak a végjátszmában, hanem a film számtalan pontján is elvérzik, egyszerűen nem lehet komolyan venni. A mellékszereplők – akár egy rossz horror paródiában – röhejesen hajtják örök álomra fejüket egy kis áramütéstől, és persze hullanak mint a legyek. A láthatóan ideges Tom tíz percenként felugrik a zongora mellől, lefut a színpadról, és pont visszaér saját szólórészeihez. A mesterlövész piros jelzőpontja pedig ahelyett, hogy aggodalmat keltene bennünk, inkább mosolyt csal az arcunka, mivel csak úgy virít zongoraművészünk verejtékező homlokán.

A nevetséges sztori elbeszélői buktatói miatt a színészek sem kapnak teret arra, hogy valós érzelmeket közvetítsenek. Az örök életre hobbitként elkönyvelt Elijah Wood ugyan sokat forgatja félelemmel teli, hatalmas kék szemeit, és dicséret illeti a zongorabetétek hiteles előadásáért is, mégse szorítunk érte, mert alig tudunk róla meg valamit. Az unott arcú John Cusack a zsaroló szerepében okoz kellemetlen csalódást, pedig a Fűrész főgonoszára kísértetiesen hasonlító orgánuma a fülhallgatóban még egész rémisztőnek hatott. Sajnos a mellékszereplők se brillíroznak, tiszavirág életű alakításaik kissé kínosak, bár ez nagyrészt a bugyuta dialógusoknak köszönhető.

hibatlaneloadas3

A Hibátlan előadás kissé érdektelen és feszültségmentes történetén még az ötletes képi megoldások és a hangulatos zenei betétek sem segítenek. Az operatőri munka meglepő kameraállásokkal dolgozik (gyakoriak a ferde beállítások és a váratlan fényvisszaverődések), és a színpad világítása is impozáns, de ez sem menti meg az unalomba fulladt cselekményt attól, hogy megpróbáljuk minél gyorsabban elfelejteni.

A lemez

A kiadvány nem tartalmaz extrákat.

Krasnyánszky Sára

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés