Kritika

Jéghideg vadnyugat – Szökevényvonat

szokevenyvonatEgy csípősen hideg téli péntek este tettem be a filmet, amiben a kemény szavak és izmos felsőtestek mellé nem a párolgó horizontú Texas, hanem a havas és jéghideg Alaszka jutott osztályrészül. A hóval és drótkerítéssel elzárt börtönből csak egy lehetőség van a szökésre: a tehervonat. Az 1985-ös Oscar-jelölt Szökevényvonat DVD-n.

A film

Valahogy tényleg átérzi az ember a vadállati állapotokat fenntartó börtönből szabadulni vágyó két rabot, akik minden áron – még ha bele is döglenek – kimenekülnek onnan. A szabadulás egy módon lehetséges: a közeledő tehervonaton távozva. De mi van, ha a vonatról kiderül, nem tud megállni?

Az ezerarcú Jon Voight (játszott ő már pápát, profi bokszolót, vietnami veteránt) alakítja a nehezen kezelhető, állandóan magánzárkába küldött rabot, aki éppen ezért minden elítélt istenített példaképe, kitartó és elszánt, ha hideg, ha fáj, ha félelmetes. Társa az úton a másik véglet; a mindig szeleburdi fiatal, tapasztalatlan, csélcsap Buck (Eric Roberts), aki kettőjük sikeres meneküllését gyakran veszélybe sodorja. A történet nagy része az – egy baleset miatt – szabad haladásban száguldó vonaton és az azt megállítani igyekvő vezérlő központban zajlik. A végén persze a jó is elnyeri méltó büntetését, de a filmben talán nem is ez a legérdekesebb.

Különös módon tekintünk ugyanis vissza a XXI. századból arra a filmre, ami közel 30 évvel ezelőtt maga volt a megtestesült akció. Nem egészen három évtized elég ahhoz, hogy valamit vitrinbe zárandó muzeális jelenségnek tekintsünk, mutogatni való terméknek, amire annak idején állítólag felment az emberek adrenalinszintje. Nem mondom, hogy ne szurkolnánk a szökevények megmeneküléséért (az állatidomárként viselkedő unszimpatikus börtönigazgató vagy a főszereplők heroikus küzdelme az elemekkel minden bizonnyal ezt hozza ki mindenkiből), de azért senki se reménykedjen a szék karfájának túlzott szorításában. Amúgy sem érné meg. Kivéve vasútbolondoknak.

Megnéztem a radiátort, hál’istennek fűt.

 

A lemez

A kiadvány a film eredeti előzetesén és az alkotók filmográfiáján kívül nem tartalmaz extrákat.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com