Kritika

Jelenetek egy házasságból – 40 és annyi

40esannyi2nA legszebb női kor a… Melyik is? Hát, attól függ, kinek mondja az ember. Mindig az, amiben éppen benne van az illető. De fölösleges áltatnunk magunkat, a férfiakat ugyanúgy elfogja a gyomorideg az öregedéstől. Normális ember ezen időről-időre túlteszi magát, de amikor két, negyven éves születésnapjától parázó ember házaspárként folyamatosan gerjeszti egymásban a feszültséget, az bizony elég csúnya következményekkel járhat. Erről a problémáról szól Judd Apatow új filmje.

Hozzállás kérdése, szeretjük-e az úriember vígjátékait, az azonban sajnos kétségtelen, hogy a 40 és annyi az egyik leggyengébb közülük. A legnagyobb probléma vele, hogy teljesen műanyag. Műanyag emberek szerepelnek műanyag problémákkal. A valóságszag egyetlen illatmolekulája sincs benne – még a fingós poénokban sem. Nem tűnnek igazi embereknek a szereplők, mű ahogy beszélnek, ahogy veszekednek és ahogy megoldják a problémáikat – így senki nem beszél a valóságban, és eleve a problémáik fényévekre vannak attól, ami egy valódi család valódi gondja lehet. A negyvenes anyuka mindig tiptop, a házaspár szeme mindig gondosan bevilágítottan csillog, akkor is, ha meghatottságtól harmatos szemmel tekintenek egymásra, és akkor is, ha dühtől szikrázik veszekedés közben, és az ordítozás és a turbékolás között nincsenek fokozatok.

Persze, nézhetjük úgy is, hogy ezzel semmi gond nincsen, Hollywood mindig is álomgyár volt; vastag nézői réteg igényli, hogy ne a valódi dolgokat lássa a moziban, amikkel nap mint nap szembesül, hanem egy szebb, jobb, kedvesebb vagy viccesebb valóságot kapjon a filmtől. Elég csak a rom-komok földöntúli szépségű párjaira, a szappanoperák töményített konfliktushelyzeteire gondolni – na, a 40 és annyi ezekre emlékeztet, de nagyon. Ez csak azért probléma, mert Judd Apatow láthatólag pont ezek ellentétét akarta megcsinálni: olyan dolgokat akart a filmbe, amik sose kerülnek be a tipikus rom-komokba és olyan trágár szavakat ad a szereplők szájába, amiktől a rromantikus nyálakon edződöttek kifutnak a világból. Fogott egy csomó olyan szituációt, amik nemigen szerepelnek az ilyen típusú mozikban, mert ellentétes a rózsaszín világgal, amit Hollywood a boldog családi életről fest, és ezeket szorította bele egy olyan alkotásba, amelynek végeredménye mégis ugyanolyan, mint amit megpróbál kifigurázni.

40esannyi3n
Csakhogy ez a sok egymásra dobált szituáció mintha teljesen véletlenszerűen került volna egymás mellé. Láthatólag a rendező a saját családi életének eseményei ihlették a jeleneteket (ez olyannyira igaz, hogy konkrétan a felesége alakítja a női főszerepet, a lányai pedig a filmbéli család gyerekeit), de ezek a jelenetek nemigazán függenek össze, az egészet átívelő cselekményről, konfliktusról nemigen beszélhetünk. Humoros, családi életről szóló szkeccsek ezek, nagyjából annyira hitelesre megcsinálva, mint egy kabaréjelenet – szerencsére legalább műnevetés nincs alákeverve.

Cserébe viszont időnként tényleg felcsattan a röhögés a moziban: azt az erényét el kell ismerni, hogy vicces. Nem végig, és nem egyfolytában ugyanolyan szinten, de igenis lehet rajta jókat röhögcsélni – és ez bizony manapság mikor olyan sok az erőltetett kamuvígjáték, már ez is valami.

Értékelés: 4/10 4pont

40 és annyi (This is 40)

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 134 perc, 2012

rendező: Judd Apatow
forgatókönyvíró: Judd Apatow
zeneszerző: Jon Brion
operatőr: Phedon Papamichael
producer: Judd Apatow, Barry Mendel, Clayton Townsend
vágó: David L. Bertman, Jay Deuby, Brent White

szereplő(k):
Paul Rudd (Pete)
Leslie Mann (Debbie)
Jason Segel (Jason)
Megan Fox (Desi)
John Lithgow (Oliver)
Ryan Lee (Joseph)
Maude Apatow (Sadie)
Chris O’Dowd (Ronnie)
Melissa McCarthy (Catherine)
Lena Dunham (Cat)
Albert Brooks (Larry)

szinkronhang:
Széles Tamás (Pete magyar hangja)
Kökényessy Ági (Debbie magyar hangja)
Nagy Ervin (Jason magyar hangja)
Bogdányi Titanilla (Desi magyar hangja)
Szacsvay László (Oliver magyar hangja)

IMDb

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com