Kritika

Legenda vagyok

Te mit csinálnál, ha egyedül maradnál a földgolyón? Meg tudnád szervezni az életedet, mint Robinson Crusoe egy bolygó méretű szigeten, azzal a különbséggel, hogy esélyed sincs a megmentésre?

Robert Neville kukoricát termeszt a Central Parkban, szarvasra vadászik a New York utcáin terjedő ősvadonban, közben pedig szorgalmi feladatként túlélők után kutat, és megpróbálja megtalálni a világpusztító vírus ellenszerét. Éjszakánként pedig retteg. Vajon csak az összeomlás előtti idők flashbackként visszatérő képei kínozzák, vagy egyéb okai is vannak a rettegésre?

A gyakorlatilag egyszereplős filmben Will Smith-t láthatjuk, aki meglepően jól oldja meg a feladatot. Senki nem mondaná persze, hogy Oscart érdemelne a tehetségéért, de nem hibázik – a mozi teljesen jól működik, amíg csak ő szerepel a vásznon. A sokéves egyedüllétbe és reménytelenségbe beleőrülő katonatudós mindennapi küzdelmei és a civilizáció végnapjainak emlékei olyan fílinget adnak a filmnek, amit – sokáig úgy tűnik – lehetetlen elrontani. De aztán feltűnnek más szereplők is, és ezeknek mégis sikerül. Egy részüknek azért, mert ultragagyi CGI figurák, más részüknek meg azért, mert a film addigi logikájának teljesen ellentmondva kerülnek be a történetbe.

A néző pedig fogja a fejét. A Legenda vagyok első felének igényességét teljes mértékben tönkreteszi a sok elvarratlan szál, a történetben tátongó rések és a zombifilmbe illő látványvilág. A közepesen buta befejezés sem segít: a Legenda vagyok az a sci-fi alapmű lehetett volna, amit a műfaj szerelmesei már régóta várnak, de az alkotók sajnos nem tudták eldönteni, nem inkább popcorn mozit akarnak-e belőle készíteni.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a film alapjául szolgáló könyvből már készült filmes adaptáció, és mind a könyvben, mind az 1971-es Omega manben sok mindenre magyarázatot kapunk, ami a Legenda vagyokban logikai bukfencnek tűnik. Ez azonban egyáltalán nem mentség; egyrészt nem lehet minden nézőnek kézikönyvet adni, másrészt túl sok a változtatás, így a válaszok forrása csakis maga a film lehet.

Érdemes azért megpróbálkozni vele, mindenképpen különleges élmény, csak arra kell vigyázni, ne várjunk túl sokat tőle, nehogy a bosszankodás elrontsa az emberiség látványos kihalása fölött érzett örömünket.

Legenda vagyok (I am legend)
színes feliratos amerikai akciófilm, 100 perc, 2007

rendezõ: Francis Lawrence
író: Richard Matheson
forgatókönyvíró: Mark Protosevich, Akiva Goldsman
zeneszerzõ: James Newton Howard
operatõr: Andrew Lesnie

szereplők:
Will Smith (Neville)
Alice Braga (Anna)
Salli Richardson (Ginny)
Willow Smith (Marley)
Charlie Tahan (Ethan)
Dash Mihok

Imdb átlag: 7,4
iamlegend.warnerbros.com

 

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!