Kritika

Jó zsaru, rossz zsaru – Női szervek

Habár a cím alapján valami szexuális felvilágosító filmet is várhatnánk, valójában Sandra Bullock húzott sok év után újra FBI hacukát – ám ezúttal a szépségkirálynő szerelés helyett egy szórakoztató komika szegődött társául.

A Női szervek egy klasszikus buddy cop film, vagyis két különböző hátterű/vérmérsékletű/származású stb. rendőr kerül egymás mellé egy ügy felfejtése érdekében (tipikus példája a műfajnak például a Csúcsformában). A Női szervek esetében a higgadt, tudományos alapokra támaszkodó Ashburn ügynök (Sandra Bullock) és a heves, kétkezi módszerekben hívő helyi zsaru Mullins (Melissa McCarthy) kettősével töltik ki a film két óráját. Katie Dippold forgatókönyvírónak ez volt az első megmérettetése a játékfilmek piacán, amivel egy négyes alára vizsgázott: a történet ugyan cseppet sem izgalmas (egy helyi drogbárót kell lekapcsolni), de kárpótoljon minket, hogy legalább a két karakternek teret enged, akik elég jól elsziporkáznak a vásznon.

Hosszú idő után ez az első film, amit annak ellenére, hogy szinkronosan láttam meglepő mód élvezhető volt. A fordítók nem pironkodtak, McCarthy karaktere önti magából a cifrábbnál-cifrább káromkodásokat és szóvicceket, amelyek Börcsök Enikő kiváló szinkronhangja nélkül fabatkát sem értek volna. A poénok végre célba érnek és ez elsősorban McCarthynak köszönhető, aki a Koszorúslányokban is megvillantott indulatot és nyersességet képes ezúttal a helyi zsaru figurájához társítani olyannyira, hogy mellette Sandra Bullock visszafogott karaktere csak mellékszereplőnek hat, pedig Bullock sem most kezdte a vígjátékba oltott akciófilmes pályát (Zsaru pánikban, Beépített szépség 1-2).

Női szervek The Heat

McCarthy ezzel a filmmel azt is bebizonyította, hogy nem csak cuki mellékszereplőként üt (Szívek szállodája) vagy a romkomok világában kell megöregednie (Koszorúslányok). Ebben nagy szerepe van a rendezőnek, Paul Feignek, aki elsősorban tv-sorozatokat rendez (A hivatal, Az ítélet: család), de legutóbbi közös filmjük, a Koszorúslányok meglepő sikere bebizonyította, hogy Feig nem csak hogy ért a női filmekhez, de McCarthyval is egymásra találtak – és úgy tűnik a közös munka még mindig nem ért véget, hiszen máris pletykálnak a Női szervek folytatásáról, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az amerikai nyitóhétvégén a 43 milliós költségvetéséből 40-et már vissza is hozott!

Avatar

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya