Kritika

Jó zsaru, rossz zsaru – Női szervek

Habár a cím alapján valami szexuális felvilágosító filmet is várhatnánk, valójában Sandra Bullock húzott sok év után újra FBI hacukát – ám ezúttal a szépségkirálynő szerelés helyett egy szórakoztató komika szegődött társául.

A Női szervek egy klasszikus buddy cop film, vagyis két különböző hátterű/vérmérsékletű/származású stb. rendőr kerül egymás mellé egy ügy felfejtése érdekében (tipikus példája a műfajnak például a Csúcsformában). A Női szervek esetében a higgadt, tudományos alapokra támaszkodó Ashburn ügynök (Sandra Bullock) és a heves, kétkezi módszerekben hívő helyi zsaru Mullins (Melissa McCarthy) kettősével töltik ki a film két óráját. Katie Dippold forgatókönyvírónak ez volt az első megmérettetése a játékfilmek piacán, amivel egy négyes alára vizsgázott: a történet ugyan cseppet sem izgalmas (egy helyi drogbárót kell lekapcsolni), de kárpótoljon minket, hogy legalább a két karakternek teret enged, akik elég jól elsziporkáznak a vásznon.

Hosszú idő után ez az első film, amit annak ellenére, hogy szinkronosan láttam meglepő mód élvezhető volt. A fordítók nem pironkodtak, McCarthy karaktere önti magából a cifrábbnál-cifrább káromkodásokat és szóvicceket, amelyek Börcsök Enikő kiváló szinkronhangja nélkül fabatkát sem értek volna. A poénok végre célba érnek és ez elsősorban McCarthynak köszönhető, aki a Koszorúslányokban is megvillantott indulatot és nyersességet képes ezúttal a helyi zsaru figurájához társítani olyannyira, hogy mellette Sandra Bullock visszafogott karaktere csak mellékszereplőnek hat, pedig Bullock sem most kezdte a vígjátékba oltott akciófilmes pályát (Zsaru pánikban, Beépített szépség 1-2).

Női szervek The Heat

McCarthy ezzel a filmmel azt is bebizonyította, hogy nem csak cuki mellékszereplőként üt (Szívek szállodája) vagy a romkomok világában kell megöregednie (Koszorúslányok). Ebben nagy szerepe van a rendezőnek, Paul Feignek, aki elsősorban tv-sorozatokat rendez (A hivatal, Az ítélet: család), de legutóbbi közös filmjük, a Koszorúslányok meglepő sikere bebizonyította, hogy Feig nem csak hogy ért a női filmekhez, de McCarthyval is egymásra találtak – és úgy tűnik a közös munka még mindig nem ért véget, hiszen máris pletykálnak a Női szervek folytatásáról, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az amerikai nyitóhétvégén a 43 milliós költségvetéséből 40-et már vissza is hozott!

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com