Kritika

Ráadás – Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken

A nagy sikerű franchise nem aprózza el, korántsem elég neki a trilógia titulus. Új rendezővel, új ötletekkel és mindenek felett új szereplőgárdával hajózik be a mozikba a könnyed szórakozást ígérő film.

Szerencsére azért két ismerős arc megmaradt a régiek közül: a nélkülözhetetlen Jack Sparrow (Johnny Depp), valamint a bosszúálló Barbossa kapitány (Geoffrey Rush). Furcsa is lenne nélkülük utazgatni a Karib-tengeren, még akkor is, ha ott van nekünk a csinos és temperamentumos Angelica és a rettegett Feketeszakáll.

A történet az ismeretlen vizek mellett egyben nyugodtabbakra evez, egyszerű felépítésű, érthetetlen fordulatokat mellőző szálra fűzhető fel. Jack (Johnny Depp) múltjából előkerül Angelica (Penélope Cruz), a régi szerető. Miközben a trükkös kalóz vadul boncolgatja vele kapcsolatos érzéseit, a lány felcsábítja apja (vagy mégsem?), Feketeszakáll (Ian McShane) hajójára, melynek úticélja az Ifjúság forrása, amelyhez kalandos ösvény vezet.

A forrás keresése mellett futó “kérdőjeles szerelmi” szál kidolgozottsága messze elmarad a hajdan Elisabeth és Will között szövődő lamúr túlságosan is részletes bemutatásától, melynek előnye, hogy a kedves néző nem kap idegrohamot, hátránya viszont, hogy a teljesség érzetét is nélkülöznie kell. Maga az utazás egy szirén csalogatást, majd támadást leszámítva majdhogynem kevés izgalmat tartogat, legalábbis az eddigi fergeteges kalandokhoz viszonyítva (ütközetek, harc, bombázás, Kraken, minden volt már). Helyette inkább a humorra, helyzetkomikumra helyeződik a hangsúly, melyekkel Rob Marshall rendező dugig tömte filmjét.

Mindez nem negatívum, így is bőven akad látványosság és tartalom az alkotásban. A gyönyörű helyszínek, mesés szigetecskék, színgazdag erdő, valamint az Ifjúság forrásának különleges hangulatú környezete hibátlanul hozza a jól megszokott látványvilágot.

Nem hiába, Jerry Bruckheimer kiváló érzékkel válogatja ki a “filmtenger” kasszasikereit, most sem okoz csalódást. Ne várjunk olyan sziporkázást és “kalandorgiát”, mint az első, vagy a második részben, azonban mindenképpen érdemes rászánni könnyed két órát.

 

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 137 perc, 2011

rendező: Rob Marshall
író: Tim Powers
forgatókönyvíró: Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie, Jay Wolpert
zeneszerző: Hans Zimmer
operatőr: Dariusz Wolski
producer: Jerry Bruckheimer
vágó: David Brenner, Michael Kahn, Wyatt Smith

szereplők:
Johnny Depp (Jack Sparrow)
Penélope Cruz (Angelica)
Geoffrey Rush (Barbossa)
Ian McShane (Feketeszakáll)
Kevin McNally (Gibbs)
Sam Claflin (Philip)
Astrid Berges-Frisbey (Sziréna)
Stephen Graham (Scrum)
Gemma Ward (Tamara)

szinkronhang:
Király Attila (Jack Sparrow magyar hangja)
Kéri Kitty (Angelica magyar hangja)
Tolnai Miklós (Barbossa magyar hangja)
Faragó András (Feketeszakáll magyar hangja)

IMDb-átlag: 7,5
www.disney.go.com/pirates

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com