Kritika

Az élet bölcsei – Kedi – Isztambul macskái

A Kedi – Isztambul macskái elbűvölő dokumentumfilm ember és állat tökéletes összhangjáról egy egzotikus világban, ahol még értékelik az élet apró örömeit.

Nem holmi csapzott és éhező bolhazsákok hemzsegnek Isztambul utcáin, hanem évszázadok óta ott élő, a világ minden tájáról érkezett, sokszínű és a városlakók által jó húsban tartott macskapopuláció alakult ki. A kóbor szabad lélek és a házias kényelem keveredése írja le az életüket. Akadnak közösségi macskák, éttermekben, piacokon és teázókban, bizonyos egyedek csak egy gazdának szentelik az életüket, de van, akinek az éhes bendője több kiemelt gazdi törődését is eltűri.


Ceyda Torun, török rendezőnő magával ragadó és macskafilozófiával megfűszerezett dokumentumfilmet készített szülővárosáról és a nyüzsgő metropolisz esszenciáját jelentő bundás kalandorokról. Bölcsesség árad belőlük, az arcukról sugárzik a személyiségük.

Az emberi jellem változatos palettájának tükörképei, ahány macska, annyiféle habitussal bírhatnak.

Tourn kiválasztott hét kiemelkedő macskaegyéniséget, hogy az ő életükön keresztül mutassa be az isztambuli egerészek sokszínű életét. Van olyan cicus, aki sunyin elcseni az ételed, más becsületesen megdolgozik a mindennapi betevőért, akad szeretetéhes bundás, akaratos, mégis a közösség lelke, de a környéket terrorizáló királynő, esetleg éjszakánként az életét kockáztató maffiózó és kényelmes úrimacska is bemutatkozik a filmben. A kelekótya apróságoktól a méltóságteljesen elegáns, nagy öregekig mindenki helyet kap. A nyolcadik főszereplő pedig maga Isztambul. Változása, fejlődése hatással van minden apró életre, amelyik az utcáin lopakodik vagy háztetőin sütkérezik. Életteret ad és elvesz a macskáktól, de nélkülük nem lehetne ugyanaz a hely.


Pazar, részletes képeken figyelhetjük meg minden bajuszrezdülésüket, fülmoccanásukat és óriási, rejtelmes szemüket, amelyből sugárzik az értelem. Átérezni azt a csodát, amelyet a helyiek éreznek velük kapcsolatosan, ahogy a macskák beléjük látnak, mégis megtartják maguknak az élet titkát, csak néha segítve meg az embereket. Gyógyítanak, mosolyt csalnak az arcokra, rajongással ajándékozzák meg az arra érdemeseket, és megtanítják az élet szépségére az isztambuliakat. Mert minden gyönyörűvé válik, amikor valamit szeretettel figyelünk.


A helyiek vallásossága kivetül a macskák iránt érzett végtelen tiszteletükre és gondoskodásukra. Isteni próbaként tekintenek arra, hogy felelősséget viselnek értük és közvetítői lehetnek Isten szeretetének. Néha hálátlan feladatnak tűnhet, hiszen akad olyan gézengúz, aki a finom falatokért még azt sem engedi meg, hogy megsimogassák, de ha igazán nagy baj van, lehet, hogy pont egy macska hozza el a csodát. Az emberek történetein és az ügyes operatőri munkának köszönhetően szinte a macskák szemén keresztül láthatjuk meg a teljes képet, micsoda szimbiózisban képesek együtt élni és kiegészíteni egymás hétköznapjait.

Megnyugtató, kellemes mosoly játszott végig az arcomon, olyan békesség és boldogság árad a filmből és imádnivaló bundás hőseiből.

A macskákat körüllengő szeretet megmelengeti a néző lelkét, a gazdák mesés látásmódja kinyitja a szemét a világ apró csodáira, miközben a város hangulatos látképei előtt elosonó édes szőrgombócok még egy lapáttal rátesznek a néző élményére. Állatbarátoknak és macska bolondoknak kötelező darab!

https://www.youtube.com/watch?v=ie-25ltxQug

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com