Kritika

Tét nélküli vesszőfutás – Kéjjel-nappal

Tom Cruise nem tehetségtelen színész, de sarkalatos szerepvállalásainak és tudatosan kiteregetett magánéletének hála beleragadt a „szépfiú” kategóriába. A sztár megérezve a problémát, a Trópusi vihar elmaszkírozott producer-figurája után újfent az önirónia mellett tette le voksát. James Mangold kém-vígjátékának élcei azonban csak a Mission: Impossible-filmek felszínébe tudnak belerondítani.

A Kéjjel-nappal középpontjában egy furcsa pár, egy renegát titkosügynök és egy teljesen hétköznapi leány (Cameron Diaz) kapcsolata áll, akik egy szerencsétlen véletlen folytán futnak össze, hogy aztán együtt meneküljék végig a filmet – a világ szebbik felét átpásztázva – az őket üldöző ügynökök elől.

A Mr. és Mrs. Smith sikere óta újra népszerűvé váltak a kémek/bérgyilkosok magánéletére koncentráló, s azt komikus szempontból megközelítő filmek (lásd pl. Kettős játék), s a Kéjjel-nappal sem akar több lenni egy ügynökközegben játszódó romantikus vígjátéknál. S pontosan a forgatókönyv bátortalansága tesz keresztbe az erőteljes önkritikának, pedig Cruise kétarcú figurájának enyhén paranoid vonásaiban ott lappang a műfaj kiforgatásának lehetősége. James Mangold – akinek egyébként röpke ujjgyakorlat lehetett e film megrendezése – igyekszik is húzni-halasztani a főhős pártállásának kifejtését, de meglepő fordulatokat sajnos nem mer bevállalni. Így aztán a jóhiszemű néző kénytelen Diaz kisasszony idegesítő bohóckodásai és a meglehetősen üres akciószcénák közepette azon morfondírozni, hogy a többre hívatott Peter Sarsgaard miért kénytelen gonoszkodni egy rémesen szürke antagonista szerepében?

A Kéjjel-nappal flashback szerkezetű előzetese több érdekességet kínál az egészestés produkciónál. Leszögezhető, hogy Tom Cruise hazárdjátéka megbukott, s már csak Ethan Hunt szerepe mentheti meg az A-kategóriás sztárt a hollywoodi pikszisből való kipottyantástól.

Kéjjel-nappal (Knight and Day)

színes, amerikai akció-vígjáték, 110perc, 2010.

rendező: James Mangold
forgatókönyvíró: Patrick O’Neill
zeneszerző: John Powell
operatőr: Phedon Papamichael
producer: Todd Garner, Cathy Konrad, Steve Pink, Joe Roth
vágó: Quincy Z. Gunderson, Michael McCusker

szereplő(k):
Cameron Diaz (June Evans)
Tom Cruise (Roy Miller)
Peter Sarsgaard (Fitzgerald)
Jordi Mollá (Antonio)
Maggie Grace (April)
Marc Blucas (Rodney)
Paul Dano (Simon Feck)
Viola Davis (George)

Imdb-átlag: 6,5.

http://www.knightanddaymovie.co.uk/

A dvd-t forgalmazza az Intercom.

Megjelenés: 2010. 12. 01.

Ár: 3190Ft.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1

Felirat nyelv: magyar, szlovén, szerb, horvát, héber, cseh, bolgár, angol

Extrák: Alternatív változat, A film kibővített változata, Kisfilm: Vadabbak és őrültebbek, Bostoni napok, spanyol lovagok, Black Eyed Peas és Tom Cruise, Villámvideó: foci, Villámvideó: rúgás, Előzetes

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Filmtekercs szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com